Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
1354 7 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-04-20 20:07 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
614.2:616.34-036-092(498) (1) |
Public and professional organization of health (873) |
Pathology of the digestive system. Complaints of the alimentary canal (1732) |
SM ISO690:2012 SABĂU, David. Particularități ale morbidității populației jud.Cluj (România) prin maladii ale aparatului digestive și factorilor de risc. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţe Medicale, 2017, nr. 2(54), pp. 240-244. ISSN 1857-0011. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţe Medicale | ||||||
Numărul 2(54) / 2017 / ISSN 1857-0011 | ||||||
|
||||||
CZU: 614.2:616.34-036-092(498) | ||||||
Pag. 240-244 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Este prezentată analiza morbidității și mortalității populației prin boli ale aparatului digestiv. S-a constatat că aceste patologii au o răspândire largă în populație și cuprinde toate segmentele tubului digestiv. La persoanele bolnave din studiu au prevalat polipii colonici care au constituit 56% din tot lotul investigat, gastrita antrală erozivă cu 45%, hepatite cronice etanolice – 36%, ulcerul piloric – 26% etc. Cel mai important factor determinant în dezvoltarea bolilor aparatului digestiv este cel alimentar, la care se asociază fumatul, consumul excesiv de alcool, antecedentele heredocolaterale, unele carente vitaminice, inactivitatea fizică etc |
||||||
Cuvinte-cheie morbiditate, alimentaţie, factori de risc, aparat digestiv |
||||||
|