Particularităţile biologice, genetice şi ameliorative ale lintei (Lens culinaris Medik.)
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
729 17
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-07 12:39
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
631.522:633.35:575 (1)
Agricultural operations (1219)
Forage plants except grasses (119)
General genetics. General cytogenetics (426)
SM ISO690:2012
CELAC, Valentin. Particularităţile biologice, genetice şi ameliorative ale lintei (Lens culinaris Medik.). In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2017, nr. 1(44), pp. 58-61. ISSN 1857-0461.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”
Numărul 1(44) / 2017 / ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687

Particularităţile biologice, genetice şi ameliorative ale lintei (Lens culinaris Medik.)
CZU: 631.522:633.35:575

Pag. 58-61

Celac Valentin
 
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM
 
Disponibil în IBN: 29 mai 2017


Rezumat

Evaluated were morphological and biological features, inheritance and variability of the principal productivity character of lentil varieties Aurie and Verzuie. The initial breeding material was produced by induced mutagenesis with gamma radiation and individual selection. The varieties Aurie and Verzuie are highly productive, of superior quality and exhibit high resistance to various biotic and abiotic factors.

Au fost evaluate particularităţile morfologice şi biologice, ereditatea şi variabilitatea caracterelor de productivitate la linte și la soiurile Aurie și Verzuie. Materialul iniţial pentru ameliorare a fost creat prin mutageneza indusă cu gama raze și metoda selecţiei individuale. Soiurile Aurie și Verzuie au productivitate înaltă, calitate superioară și rezistenţă sporită la factorii biotici și abiotici.

Cuvinte-cheie
linte, biologie, variabilitate genetică, ameliorare, soiuri, productivitate, rezistenţă