Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
1080 11 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-04-05 14:00 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
579.083.13+579.24 (3) |
Microbiology (691) |
General microbiology (133) |
SM ISO690:2012 USATÎI, Agafia, CHISELIŢA, Natalia, MOLODOI, Elena, BEJENARU (FULGA), Ludmila, CHIRIŢA, Elena, BEŞLIU, Alina, BORISOVA, Tamara. Efectul nanoparticulelor TiO2 asupra reproducerii celulelor şi conţinutului de proteine la levuri. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii, 2015, nr. 3(327), pp. 149-155. ISSN 1857-064X. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii | ||||||
Numărul 3(327) / 2015 / ISSN 1857-064X | ||||||
|
||||||
CZU: 579.083.13+579.24 | ||||||
Pag. 149-155 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Lucrarea oferă informaţii despre influenţa diferitor concentraţii de nanoparticule TiO2 asupra levurilor din genurile Saccharomyces şi Rhodotorula. S-a constatat că nanoparticulele TiO2 în concentraţii de 0,5 până la 15,0 mg/L nu modifică în mod semnificativ multiplicarea şi producţia de biomasă la Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20, Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-18, Rhodotorula gracilis II/6, dar determină scăderea conţinutului de proteine în biomasa levurilor genului Saccharomyces. Efectul pozitiv al nanoparticulelor de TiO2 a fost marcat pentru acumularea de proteine la tulpina de levuri pigmentate Rhodotorula gracilis II/ 6. |
||||||
Cuvinte-cheie nanoparticule TiO2, reproducere, Saccharomyces, Rhodotorula, proteine. |
||||||
|
Dublin Core Export
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <oai_dc:dc xmlns:dc='http://purl.org/dc/elements/1.1/' xmlns:oai_dc='http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/' xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xsi:schemaLocation='http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/ http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc.xsd'> <dc:creator>Usatîi, A.S.</dc:creator> <dc:creator>Chiseliţa, N.N.</dc:creator> <dc:creator>Molodoi, E.V.</dc:creator> <dc:creator>Bejenaru (Fulga), L.V.</dc:creator> <dc:creator>Chiriţa, E.</dc:creator> <dc:creator>Beşliu, A.V.</dc:creator> <dc:creator>Borisova, T.A.</dc:creator> <dc:date>2015-10-01</dc:date> <dc:description xml:lang='ro'>Lucrarea oferă informaţii despre influenţa diferitor concentraţii de nanoparticule TiO2 asupra levurilor din genurile Saccharomyces şi Rhodotorula. S-a constatat că nanoparticulele TiO2 în concentraţii de 0,5 până la 15,0 mg/L nu modifică în mod semnificativ multiplicarea şi producţia de biomasă la Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20, Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-18, Rhodotorula gracilis II/6, dar determină scăderea conţinutului de proteine în biomasa levurilor genului Saccharomyces. Efectul pozitiv al nanoparticulelor de TiO2 a fost marcat pentru acumularea de proteine la tulpina de levuri pigmentate Rhodotorula gracilis II/ 6.</dc:description> <dc:description xml:lang='en'>The article provides information about the influence of different concentrations of TiO2 nanoparticles on yeast genera Saccharomyces and Rhodotorula. It is found that in concentrations of 0.5 to 15.0 mg/L of TiO2 nanoparticles, not significantly affect cell growth and biomass production of Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20, Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-18, Rhodotorula gracilis II / 6. It is shown that nanoparticles of titanium dioxide cause a reduction in the amount of protein in the biomass of Saccharomyces strains and the increase of this index in pigmented yeast Rhodotorula gracilis II / 6. 17 references, 4 figures.</dc:description> <dc:description xml:lang='ru'>В работе представлена информация о влиянии различных концентраций наночастиц TiO2 на рост дрожжей рода Saccharomyces и Rhodotorula. Установлено, что наночастицы TiO2 в концентрации от 0,5 до 15,0 мг/л не оказывают существенного влияния на процесс размножения и накопление биомассы дрожжами Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20, Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-18, Rhodotorula gracilis II/6. Установлено, что наночастицы диоксида титана вызывают снижение содержания белка в биомассе дрожжей рода Saccharomyces и увеличение данного показателя у пигментированных дрожжей Rhodotorula gracilis II/6. Библ. – 17, рис. - 4. </dc:description> <dc:source>Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii 327 (3) 149-155</dc:source> <dc:subject>nanoparticule TiO2</dc:subject> <dc:subject>reproducere</dc:subject> <dc:subject>Saccharomyces</dc:subject> <dc:subject>Rhodotorula</dc:subject> <dc:subject>proteine.</dc:subject> <dc:title>Efectul nanoparticulelor TiO2 asupra reproducerii celulelor şi conţinutului de proteine la levuri</dc:title> <dc:type>info:eu-repo/semantics/article</dc:type> </oai_dc:dc>