Intoleranţa la lactoză la copiii și adolescenţii din Republica Moldova: studiu translaţional
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
930 35
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-24 22:53
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
616.34-003-053.2/.6:577.2 (1)
Pathology of the digestive system. Complaints of the alimentary canal (1732)
Material bases of life. Biochemistry. Molecular biology. Biophysics (664)
SM ISO690:2012
VOLOC, Alexandru, ŢUREA, Valentin, JEHAN, Frederic, GARABEDIAN, Michele. Intoleranţa la lactoză la copiii și adolescenţii din Republica Moldova: studiu translaţional. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova, 2015, nr. 3, pp. 62-70. ISSN 2345-1467.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova
Numărul 3 / 2015 / ISSN 2345-1467

Intoleranţa la lactoză la copiii și adolescenţii din Republica Moldova: studiu translaţional
CZU: 616.34-003-053.2/.6:577.2

Pag. 62-70

Voloc Alexandru1, Ţurea Valentin1, Jehan Frederic2, Garabedian Michele2
 
1 Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“,
2 Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale
 
 
Disponibil în IBN: 3 decembrie 2015


Rezumat

Copilăria și adolescenţa sunt perioade importante pentru sănătatea oaselor. Interesul pentru consumul produselor lactate și aportul de vitamină D (25-OH D3) se datorează acţiunii lor reparatorii și protective asupra masei și densităţii osoase. Existenţa variaţiilor genetice asociate hipolactaziei ([-13910 bp] a genei de lactază, LCT), ar putea influenţa consumul de lapte, precum și mineralizarea osoasă.

Childhood and adolescence are critical periods in bone health. The interest for dairy products and vi-tamin D (25-OH D3) status is due to their restorative and protective action on the bone mass and density. The existence of genetic variations associated with hypolactasia ([-13 910 bp] of the lactase gene, LCT) could influence the consumption of milk and, in turn, bone mineralization.

Cuvinte-cheie
produse lactate, calciu, vitamina D,

polimorfismul genei lactazei, gena LCT, polimorfismul genei klotho, insuficienţă lactazică.