„Dreptul discreţionar ” în prevenirea şi combaterea corupţiei
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
867 17
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-07 14:11
SM ISO690:2012
AVORNIC, Gheorghe, POSTOVAN, Dumitru. „Dreptul discreţionar ” în prevenirea şi combaterea corupţiei. In: Revista Naţională de Drept, 2014, nr. 10(168), pp. 4-11. ISSN 1811-0770.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista Naţională de Drept
Numărul 10(168) / 2014 / ISSN 1811-0770 /ISSNe 2587-411X

„Dreptul discreţionar ” în prevenirea şi combaterea corupţiei

Pag. 4-11

Avornic Gheorghe, Postovan Dumitru
 
Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere”
 
 
Disponibil în IBN: 10 noiembrie 2015


Rezumat

În perioada modernă, se vorbește, se scrie și se discută frecvent despre fenomenul corupției în societate. Din aceste considerente, subiectul vizat „Dreptul discreționar” în prevenirea și combaterea corupției nu e deloc întâmplător, deoarece el cuprinde mai multe forme de discreție. Una dintre acestea este și discreția negativă, o cauză a survenirii ei ținând de imperfecțiunea legii, de circumstanțele dificile ale cauzei, profesionalismul scăzut al celui care aplică legea. Aria discreționară este criticată când devine un instrument în mâinile funcționarilor publici și cu ajutorul acestuia se iau decizii arbitrare, abuzive, criminale. În acest articol, sunt analizate mai multe accepțiuni ale noțiunii de „corupție”, ce a luat amploare în țările în tranziție, inclusiv în Republica Moldova, și este în continuă creștere. Sunt abordate opiniile specialiștilor în domeniu. Dreptul nu închide calea progresului, din contra, lasă ușile larg deschise atât pentru binele social în întregime, cât și pentru binele fiecărui individ în parte

À l’époque moderne, on parle, on écrit et on discute fréquemment relatif au phénomène de corruption dans la société. Prenant en considération ce fait, le sujet visé „Le droit discrétionnaire” dans la prévention et la lutte contre la corruption n’est pas accidentel, vu qu’il inclut plus de formes de discretion. L’une de ces formes est la discrétion négative, qui survient à cause de l’imperfection de la loi, les circonstances difficiles de la cause, le professionalisme diminué de celui qui applique la loi. L’aire discrétionnaire est critiquée quand elle devient un instrument à la merci des fonctionnaires publics et à l’aide de celui-là ils prennent des décisions arbitraires, abusives, criminelles. Dans cet article sont analysées plus d’acceptions de la notion „corruption” qui a pris ampleur dans les pays en transition, y inclus la République de Moldova, et est en angmentation continue. Sont traitées les opinions de beaucoup de spécialistes en domaine. Le droit ne ferme pas la voie vers le progrés, les portes sont largement ouvertes tant pour le bien social que pour le bien de chaque individu à part..

Cuvinte-cheie
dreptul discreţionar, pachet anticorupție, abuz de funcție, agent de aplicare a legii.,

combaterea corupției, lege, societatea civilă, transparență