Evaluación de la competencia emocional de los estudiantes en la educación superior
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
842 8
Ultima descărcare din IBN:
2023-04-25 00:23
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
378.14:316.6-057.87 (1)
Higher education. Universities. Academic study (2561)
Social psychology (960)
SM ISO690:2012
POZO-RICO, Teresa, OSTAFII, Valeriu, GILAR-CORBI, Raquel. Evaluación de la competencia emocional de los estudiantes en la educación superior. In: Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe ale Educației), 2015, nr. 5(85), pp. 56-63. ISSN 1857-2103.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe ale Educației)
Numărul 5(85) / 2015 / ISSN 1857-2103 /ISSNe 2345-1025

Evaluación de la competencia emocional de los estudiantes en la educación superior
CZU: 378.14:316.6-057.87

Pag. 56-63

Pozo-Rico Teresa1, Ostafii Valeriu2, Gilar-Corbi Raquel2
 
1 Universitatea Alicante,
2 Universitatea Liberă Internaţională din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 3 august 2015


Rezumat

Las demandas de un mundo globalizado requieren universidades capaces de formar a estudiantes con un potencial desempeño profesional. Se buscan nuevas maneras de preparar a los universitarios para lograr una exitosa inserción laboral. De hecho, la misión de la Asociación Europea para la Garantía de la Calidad en la Educación Superior (ENQA) es contribuir al mantenimiento y mejora de la calidad de la educación superior europea con un alto nivel de excelencia. Con el fin de conseguir este objetivo, este estudio toma la competencia emocional como factor importante del éxito entre los estudiantes universitarios. La inteligencia emocional implica dos competencias importantes para alcanzar el éxito profesional: (1) la capacidad de reconocer sus propios sentimientos y emociones de los demás; (2) la capacidad de utilizar esa información para resolver los conflictos y mejorar la socialización. Por lo tanto, el trabajo de los valores, la multiculturalidad y el desarrollo de competencias sociomocionales podría ser integrado en el currículum académico puesto que se considera un facilitador del éxito. Una gran cantidad de expertos creen que la inteligencia emocional se debe promover en la universidad no sólo de forma puntual, sino de una manera holística.

Cerinţele unei lumi globalizate rezidă în necesitatea de a dispune de nişte universităţi în stare să formeze specialişti de înaltă performanţă profesională. Se caută noi forme de a pregăti studenţii în vederea atingerii unei inserţiuni cât mai reuşite a lor în câmpul muncii. De fapt, misiunea Asociaţiei Europene pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ENQA) este de a contribui la menţinerea şi îmbunătăţirea calităţii învăţământului superior european, printr-un înalt nivel de excelenţă. Întru atingerea acestui obiectiv, prezentul studiu porneşte de la competenţa emoţională ca factor important al succesului printre studenţi universitari. Inteligenţa emoţională atrage după sine două competenţe importante, pentru a obţine succes în carieră: (1) abilitatea de a recunoaşte propriile sentimente şi emoţiile celorlalţi şi (2) capacitatea de a utiliza informaţia respectivă în vederea soluţionării conflictelor şi îmbunătăţirii socializării. Prin urmare, lucrul cu valorile, multiculturalitatea, dezvoltarea competenţelor socioemoţionale ar putea fi incluse în curriculumul universitar, fiind considerate pe bună seamă drept factori ce facilitează succesul. O parte importantă dintre experţi consideră că inteligenţa emoţională trebuie promovată în cadrul universităţii nu doar de la caz la caz, ci într-o manieră holistică.

Cuvinte-cheie
multiculturalidad, valores, competencia socioemocional, Educación Superior Europea, rendimiento académico, éxito profesional.