Potenţialul de export şi competitivitatea agroalimentară a Republicii Moldova
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
1041 22
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-05 09:49
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
338.439.5:339.564(478) (12)
Production and services according to economic sectors (1504)
Foreign trade. External trade. International trade (385)
SM ISO690:2012
COŞER, Cornel, LITVIN, Aurelia. Potenţialul de export şi competitivitatea agroalimentară a Republicii Moldova. In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2014, nr. 2(33), pp. 49-58. ISSN 1857-0461.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”
Numărul 2(33) / 2014 / ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687

Potenţialul de export şi competitivitatea agroalimentară a Republicii Moldova
CZU: 338.439.5:339.564(478)

Pag. 49-58

Coşer Cornel, Litvin Aurelia
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 19 august 2014


Rezumat

Evolutionary, the Republic of Moldova experienced economic and agriculture processes similar to other states of the former Soviet Union. However, both production base as well as export potential have come forward in a characteristic way to our market size, geographical position and partnerships established over the last 23 years of independence. Agrifoodstuffs, continuing to occupy a significant share in the total Moldovan exports, despite the fact that agriculture’s contribution to GDP creation is decreasing, are proving through analytical research what is the strong segment and development perspective of Moldovan foreign economic activity.This paper comes to reveal also the framework that express the opportunities for expanding of export potential, not only by highlighting the aspects of performance, but also by growth reserves of agrifood competitiveness.

Evolutiv, Republica Moldova a resimţit procesele economice şi cele din agricultură similar celorlalte state din fosta Uniune Sovietică. Totodată, atât baza de producere, cât şi potenţialul de export s-au manifestat într-un mod caracteristic dimensiunii noastre de piaţă, poziţiei geografice şi a parteneriatelor stabilite pe parcursul ultimilor 23 de ani de independenţă. Produsele agroalimentare, continuând să ocupe o pondere importantă în totalul exporturilor moldoveneşti, în ciuda faptului că aportul agriculturii la crearea Produsului Intern Brut este în continuă scădere, ne dovedesc prin analitica cercetării care este segmentul forte şi perspectiva de dezvoltare a activităţii economice externe moldoveneşti. Această lucrare vine să releve şi cadrul care exprimă posibilităţile de extindere a potenţialului de export, nu doar în urma evidenţierii aspectelor de performanţă, dar şi a rezervelor de creştere a competitivităţii agroalimentare.

Cuvinte-cheie
export agroalimentar,

Potential,

producţie, consum, performanţă