Corelaţii dintre procesele de peroxidare lipidică, sistemul antioxidant şi infecţia helicobacter pylori la pacienţii cu diferite variante de evoluţie ale ulcerului duodenal
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
790 0
SM ISO690:2012
BEZU, Ghenadie, ARTENI, Ion, ŢÎBÎRNĂ, Ion. Corelaţii dintre procesele de peroxidare lipidică, sistemul antioxidant şi infecţia helicobacter pylori la pacienţii cu diferite variante de evoluţie ale ulcerului duodenal . In: Analele Ştiinţifice ale USMF „N. Testemiţanu”, 2010, nr. 3(11), pp. 145-150. ISSN 1857-1719.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Analele Ştiinţifice ale USMF „N. Testemiţanu”
Numărul 3(11) / 2010 / ISSN 1857-1719

Corelaţii dintre procesele de peroxidare lipidică, sistemul antioxidant şi infecţia helicobacter pylori la pacienţii cu diferite variante de evoluţie ale ulcerului duodenal

Pag. 145-150

Bezu Ghenadie, Arteni Ion, Ţîbîrnă Ion
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 1 decembrie 2013


Rezumat

The correlation between lipid peroxidation processes, antioxidant system and Helicobacter pylori infection in patients with various forms of evolution of duodenal ulcer The results of comparative analysis of clinical clues to explore complex paraclinic registered 104 patients with duodenal ulcer were conventionally defined two clinical groups: the benign variant and severe duodenal ulcer. Regardless of the presence or absence of H. pylori infection in both groups of patients were confirmed increased activity of lipid peroxidation system and decreased activity of antioxidant system compared with controls and these changes were significantly more pronounced in patients with H. pylori associated duodenal ulcer.

În rezultatul analizei comparative a indiciilor clinico-paraclinici înregistraţi la explorarea complexă a 104 bolnavi cu ulcer duodenal s-au definit convenţional două grupuri clinice: cu variantă de evoluţie benignă şi severă de ulcer duodenal. Indiferent de prezenţa sau lipsa infecţiei H.pylori, în ambele grupuri de pacienţi s-au atestat creşterea activităţii sistemului de peroxidare lipidică şi scăderea activităţii sistemului antioxidant comparativ cu lotul martor şi aceste modificări au fost semnificativ mai pronunţate la pacienţii cu UD H.pylori asociat.