Originea şi evoluţia viţei de vie în spaţiul dintre Nistru şi Prut
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
1062 10
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-12 14:27
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
902(478):634.8 (2)
Archaeology (937)
Viticulture. Grape vines. Vineyards (624)
SM ISO690:2012
HAHEU, Vasile, BRATCO, Dumitru. Originea şi evoluţia viţei de vie în spaţiul dintre Nistru şi Prut. In: Revista Arheologică, 2012, nr. 1-2(8), pp. 284-290. ISSN 1857-016X.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista Arheologică
Numărul 1-2(8) / 2012 / ISSN 1857-016X /ISSNe 2537-6144

Originea şi evoluţia viţei de vie în spaţiul dintre Nistru şi Prut
CZU: 902(478):634.8

Pag. 284-290

Haheu Vasile, Bratco Dumitru
 
Institutul Patrimoniului Cultural al AŞM
 
 
Disponibil în IBN: 28 noiembrie 2013


Rezumat

Se abordează problemele originii (locale sau aduse), procesului de cultivare (evoluţie locală sau adusă în formă cultivată) a viţei de vie, precum şi perioada începutului producerii vinului în spaţiul nominalizat. Descoperirea la Naslavcea a amprentelor de frunză de vie datate în Sarmaţianul Inferior, a seminţelor de struguri de la Bursuc din depunerile miocene, precum şi atestarea pentru sec. XIX, dar şi în prezent a viţei de vie sălbatică în pădurile de luncă ale Nistrului şi Prutului demonstrează originea locală a acesteia. Cultivarea viţei de vie începe din epoca neolitică, iar producerea vinului - cu mult înainte de cultivarea acesteia, în baza soiurilor sălbatice. Ulterior, pentru toate epocile istorice cultivarea viţei de vie şi producerea vinului devin o ocupaţie tradiţională a populaţiei din regiune.

К вопросу о происхождении винограда и эволюции виноградарства в Днестровско-Прутском междуречье. Ставится вопрос о происхождении (местном или привозном) винограда, эволюции виноградарства (местные традиции или привозные), о периоде начала производства вина. Находки отпечатка виноградного листа около с. Наславча (верхнесарматский ярус), виноградных семян у с. Бурсук (миоцен), а также наличие в XIX веке в пойменных лесах Днестра и Прута дикого винограда доказывают его местные корни. Начиная с эпохи неолита, виноград культивируется. Производство вина начинается задолго до этого, на основе дикого винограда. Впоследствии, для всех исторических эпох виноградарство и производство вина становятся традиционными занятиями населения региона.

The origin and evolution of grapevine in the space between Dniester and Prut. This article looks into the origins (local or brought in), and cultivation (evolution and local tradition, or borrowed traditions in the form of culture) of grapevine, as well as the period of vine production in the aforementioned space. Findings of leaf traces at Naslavcea, dated with Lower Sarmatian, of seeds from Bursuc from miocen residues, as well as the findings o wild grapevine in the XIXth centuries and present times in the valleys of rivers Dniester and Prut demonstrate its local origins. Starting with productive centuries we can see the cultivation of grapevine. The production of vine precedes this because it was produced from wild grapevine. Ultimately, the cultivation of grapevine and the production of vine become a traditional occupation for the people in the region.

Cuvinte-cheie
Grapevine, origins, wild, cultivate, wine production.