Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
1062 10 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-03-12 14:27 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
902(478):634.8 (2) |
Archaeology (937) |
Viticulture. Grape vines. Vineyards (624) |
SM ISO690:2012 HAHEU, Vasile, BRATCO, Dumitru. Originea şi evoluţia viţei de vie în spaţiul dintre Nistru şi Prut. In: Revista Arheologică, 2012, nr. 1-2(8), pp. 284-290. ISSN 1857-016X. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Revista Arheologică | ||||||
Numărul 1-2(8) / 2012 / ISSN 1857-016X /ISSNe 2537-6144 | ||||||
|
||||||
CZU: 902(478):634.8 | ||||||
Pag. 284-290 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Se abordează problemele originii (locale sau aduse), procesului de cultivare (evoluţie locală sau adusă în formă cultivată) a viţei de vie, precum şi perioada începutului producerii vinului în spaţiul nominalizat. Descoperirea la Naslavcea a amprentelor de frunză de vie datate în Sarmaţianul Inferior, a seminţelor de struguri de la Bursuc din depunerile miocene, precum şi atestarea pentru sec. XIX, dar şi în prezent a viţei de vie sălbatică în pădurile de luncă ale Nistrului şi Prutului demonstrează originea locală a acesteia. Cultivarea viţei de vie începe din epoca neolitică, iar producerea vinului - cu mult înainte de cultivarea acesteia, în baza soiurilor sălbatice. Ulterior, pentru toate epocile istorice cultivarea viţei de vie şi producerea vinului devin o ocupaţie tradiţională a populaţiei din regiune. |
||||||
Cuvinte-cheie Grapevine, origins, wild, cultivate, wine production. |
||||||
|