Despre monitorizarea conţinutului de nitraţi în produsele agroalimentare, comercializate în municipiul Chişinău
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
914 15
Ultima descărcare din IBN:
2023-05-30 13:06
SM ISO690:2012
CHIRLICI, Alexei, VOICA, Irina, VETIU, Svetlana, ANTOSII, Ludmila, CEBANOV, Raisa, DONDIUC, Aurelia. Despre monitorizarea conţinutului de nitraţi în produsele agroalimentare, comercializate în municipiul Chişinău. In: Analele Ştiinţifice ale USMF „N. Testemiţanu”, 2012, nr. 2(13), pp. 129-134. ISSN 1857-1719.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Analele Ştiinţifice ale USMF „N. Testemiţanu”
Numărul 2(13) / 2012 / ISSN 1857-1719

Despre monitorizarea conţinutului de nitraţi în produsele agroalimentare, comercializate în municipiul Chişinău

Pag. 129-134

Chirlici Alexei, Voica Irina, Vetiu Svetlana, Antosii Ludmila, Cebanov Raisa, Dondiuc Aurelia
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 14 decembrie 2013


Rezumat

About the monitoring of nitrates’ content in agricultural products marketed in Chişinau - city There were evaluated the results of laboratory analyzes of agricultural food – stuffs’ samples made in the Center of Public Health of Chisinau - city over the last 7 years (2005 -2011). Increased quantities of nitrates were found in samples of radishes, squash, melon, beetroot, potatoes, black radish, cabbage, watermelon, eggplant, herbs, sweet peppers, cucumbers, carrots, green and dried onions. In the samples of grapes, fruits, mushrooms, canned vegetables for children amounts of nitrates over limits have not been established. It was proposed the modification of food sampling’s scheme.

Au fost evaluate rezultatele analizelor de laborator ale probelor de alimente efectuate în Centrul de Sănătate Publică al municipiului Chişinău pe parcursul ultimilor 7 ani (2005 -2011). Cantităţi sporite de nitraţi au fost depistate în probele de ridiche de lună, dovlecei, pepene galben, sfeclă roşie, cartofi, ridiche neagră, varză, pepene verde, vinete, verdeaţă, ardei graşi, castraveţi, morcovi, ceapă verde şi uscată. În probele de struguri, fructe, ciuperci, conserve din legume pentru copii n-au fost stabilite cantităţi supra limită de nitraţi. A fost propusă modificarea schemei de prelevare a probelor de alimente.