Dosing of carotenoids in plant products of Cassia occidentalis (L.) link species
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
268 9
Ultima descărcare din IBN:
2023-05-08 19:22
SM ISO690:2012
LIȘAN, Maria. Dosing of carotenoids in plant products of Cassia occidentalis (L.) link species. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova, 2022, nr. 3 An.1(29), p. 477. ISSN 2345-1467.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova
Numărul 3 An.1(29) / 2022 / ISSN 2345-1467

Dosing of carotenoids in plant products of Cassia occidentalis (L.) link species

Dozarea carotenoidelor în produsele vegetale ale speciei Cassia occidentalis (L.) link


Pag. 477-477

Lișan Maria
 
”Nicolae Testemițanu” State University of Medicine and Pharmacy
 
 
Disponibil în IBN: 11 decembrie 2022


Rezumat

Background. In recent decades sp. C. occidentalis has been the subject of phytochemical studies, in which various chemical compounds with therapeutic effects such as anthraquinonephenolic compounds, and carotenoids have been identified. This species was introduced into the Collection of AMP of the IGPhPPof Moldova. Objective of the study. Dosing of carotenoid in different plant products collected from the C. occidentalis species, grown in climate conditions of the Republic of Moldova. Materials and Methods. Carotenoid dosing was performed by spectrophotometric method (absorbance 448 nm) in different plant products (Folia, Flores, Fructus and Herba) of C. occidentalis species. Extraction was carried out in 2 extractants (95% ethyl alcohol and hexane) on a water bath and content was expressed as mg% FW. Results. The experimental data denote that the extraction of carotenoids in 95% ethyl alcohol was more efficient than in hexane. The obtained results show that total carotenoids in recalculation to β-carotene vary in the analyzed plant products from 18.48 to 88.10 mg% in 95% ethyl alcohol and from 2.09 to 28.7 mg% in hexane. The highest values recorded in both extractants were for plant product Folia – 88.00 mg% in 95% ethyl alcohol and 28.70 mg% in hexane, followed by Flores (respectively) – 58.82 and 18.47 mg% and Herba – 55.23 and 17.17, but the lowest were recorded in Fructus– 18.48 and 2.09 mg%. Conclusion. Ethyl alcohol 95% is much more efficient for the extraction of carotenoids than hexane. All the analyzed plant products are characterized by carotenoid content and are of interest for the cultivation and valorization of C. occidentalis species for pharmaceutical purposes.

Introducere. În ultimele decenii sp. C. occidentali s a devenit obiectul studiilor fitochimice, în care s-au identificat diverși compuși chimici cu efecte terapeutice ca antrachinone, compuși fenolici și carotenoizi. Această specie a fost introdusă în Colecția de PMA a IGFPPl din Moldova. Scopul lucrării. Dozarea carotenoidelor în diferite produse vegetale colectate de la specia C. occidentalis, cultivată în condițiile climatice ale Republicii Moldova. Material și Metode. Dozarea carotenoidelor a fost efectuată prin metoda spectrofotometrică (absorbanța 488 nm) în diferite produse vegetale (Folia, Flores, Fructus și Herba) ale speciei C. occidentalis. Extracția a fost efectuată în 2 extractanți (95% alcooletilic și hexan) pe baia de apă, iar conținutul a fost exprimat în mg% masă uscată. Rezultate. Datele experimentale denotă că extracția carotenoidelor în alcool etilic 95% a fost mai eficientă decât în hexan. Rezultatele obținute arată că totalul carotenoidelor în recalcul la β-caroten variază în produsele vegetale analizate de la 18.48 la 88.10 mg% în alcool etilic 95% și de la 2.09 la 28.7 mg % în hexan. Cele mai mari valori înregistrate pentru ambii extractanți au fost în produsul vegetal Folia – 88.00 mg % în alcool etilic 95% și 28.70 mg% în hexan, urmat de Flores (respectiv) – 58.82 și 18.47 mg% și Herba – 55.23 și 17.17, dar cele mai mici au fost înregistrate în Fructus–18.48 și 2.09 mg%. Concluzii. Alcoolul etilic 95% este mult mai eficient pentru extracția carotenoidelor decât hexanul. Toate produsele vegetale analizate se caracterizează prin conținut de carotenoide și prezintă interes pentru cultivarea și valorificarea speciei C. occidentalis în scop farmaceutic.

Cuvinte-cheie
C. occidentalis, carotenoids, spectrophotometry,

C. occidentalis, carotenoide, spectrofotometru