Determinarea parametrilor tehnici optimi la uscarea prin convecție și cu aplicarea microundelor în procesul deshidratării piersicilor
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
263 9
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-19 11:56
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
664.854:634.25 (2)
Preservation of organic edible substances. Candying, crystallizing. Sterilization. Pasteurization. Canning. Freeze-drying. Preservation of plant, vegetable products (94)
Stone fruits. Drupes in general (203)
SM ISO690:2012
VIŞANU, Vitali, ŢISLINSCAIA, Natalia, DODON, Adelina, BALAN, Mihail, MELENCIUC, Mihai. Determinarea parametrilor tehnici optimi la uscarea prin convecție și cu aplicarea microundelor în procesul deshidratării piersicilor. In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2022, nr. 2(65), pp. 37-44. ISSN 1857-0461. DOI: https://doi.org/10.52673/18570461.22.2-65.01
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”
Numărul 2(65) / 2022 / ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687

Determinarea parametrilor tehnici optimi la uscarea prin convecție și cu aplicarea microundelor în procesul deshidratării piersicilor

Determining the optimal technical parameters for drying by convection and with the application of microwaves in the peach dehydration process

DOI: https://doi.org/10.52673/18570461.22.2-65.01
CZU: 664.854:634.25

Pag. 37-44

Vişanu Vitali, Ţislinscaia Natalia, Dodon Adelina, Balan Mihail, Melenciuc Mihai
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 1 septembrie 2022


Rezumat

The aim of this work is to determine the optimal technical parameters such as temperature, air speed and slice thickness when drying by the forced convection method and magnetron intensity for the method of applying microwaves in the process of dehydration of vegetable products. As a result of the research, the optimal technical parameters for drying by convection and by applying microwaves were determined. As raw material for the research, the peach was used, a valuable but perishable fruit, with an untapped potential in the Republic of Moldova and which, in the dehydrated version, could align among the strategic products on the national market and for export. A comparative research was carried out on the dehydration of peaches by two methods: the forced convection method and the application of microwaves. In the study process, the optimal drying parameters were determined, depending on the external appearance and energy consumption: product slice thickness (3-4 mm), air temperature for convection (50-70 °C), air speed (2-2.5 m/s) and magnetron power (180-270 W) for microwaves. It has been shown that the efficiency of using microwaves is 5 times higher than when drying by the convection method.

Scopul lucrării este determinarea parametrilor tehnici optimi, și anume temperatura, viteza aerului și grosimea rondelei la uscarea prin metoda convecției forțate, precum și a intensității magnetronului pentru metoda aplicării microundelor în procesul deshidratării produselor vegetale. În urma cercetărilor au fost determinați parametrii tehnici optimi la uscarea prin convecție și prin aplicarea microundelor. Ca materie primă pentru cercetare s-a folosit piersica, un fruct valoros dar perisabil, cu un potențial nevalorificat în Republica Moldova și care, în variantă deshidratată, s-ar putea alinia produselor strategice pe piața națională și pentru export. S-a efectuat o cercetare comparativă a deshidratării piersicilor prin două metode: cea a convecției forțate și cea prin aplicarea microundelor. În procesul de studiu s-au determinat parametrii optimi de uscare, în funcție de aspectul exterior și consumul de energie: grosimea rondelei de produs (3-4 mm), temperatura aerului pentru convecție (50-70 °C), viteza aerului (2-2,5 m/s) și puterea magnetronului (180-270 W) pentru microunde. S-a demonstrat că eficiența utilizării microundelor este de 5 ori mai mare, decât la uscarea prin metoda convecției.

Cuvinte-cheie
convection, microwaves, kinetics, drying time, energy consumption,

convecţie, microunde, cinetica, durata de uscare, consum de energie