Importanța colagenului pentru organismul uman
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
263 18
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-02 20:55
SM ISO690:2012
MOLDOVAN, Anastasia. Importanța colagenului pentru organismul uman. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, 29-31 martie 2022, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Tehnica-UTM, 2022, Vol.1, pp. 524-528. ISBN 978-9975-45-828-3..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor
Vol.1, 2022
Conferința "Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor"
Chișinău, Moldova, 29-31 martie 2022

Importanța colagenului pentru organismul uman


Pag. 524-528

Moldovan Anastasia
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 27 iulie 2022


Rezumat

O proteină importantă și foarte necesară pentru organismul uman este colagenul. În țesuturile umane au fost descrise mai multe tipuri de colagen și în majoritatea cazurilor structurile lor moleculare au fost elucidate. Până în prezent se încearcă să fie înțeleasă prin ce sunt unice moleculele de colagen și raportul dintre structura lor cu funcția lor. Acesta fiind clasificat după genele sale și lanțurile ce le creează fiind XXIX la număr. Cea mai mare parte din proteinele corpului uman este deținută de colagen. Din această cauză este necesar de a fi sintetizat și acumulat în cantități mari atât în timpul creșterii cât și în timpul unor leziuni a țesuturilor. Colagenul deține un procentaj mare și este foarte activ în ceea ce ține de remodelarea sau revindecarea țesuturilor precum oasele. Extracția colagenului presupune două etape cheie: a) pretratarea crudității materiale; și b) extracția de colagen. De asemenea sunt descrise cele mai importante metode de extracție, precum extracția prin solubilizarea acidă, extracția prin solubilizarea sării. Dimensiunea pieței globale a colagenului a fost evaluată la ~4,27 miliarde USD.

Cuvinte-cheie
colagen, proprietăţi fizico-chimice, valoarea biologică, metode de extracție