Sistem pentru deshidratarea seminţelor cu eficienţă înaltă
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
425 16
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-20 03:06
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
66.047.31.5:663.26 (4)
Chemical technology. Chemical and related industries (1500)
Wine. Winemaking. Oenology (442)
SM ISO690:2012
POPESCU, Victor, BALAN, Mihail, TOFAN, Grigore, BALAN, Tatiana, VOLCONOVICI, Onorin, KURDOV, Igor. Sistem pentru deshidratarea seminţelor cu eficienţă înaltă. In: Intellectus, 2022, nr. 1, pp. 101-105. ISSN 1810-7079. DOI: https://doi.org/10.56329/1810-7087.22.1.10
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Intellectus
Numărul 1 / 2022 / ISSN 1810-7079 /ISSNe 1810-7087

Sistem pentru deshidratarea seminţelor cu eficienţă înaltă

High-Efficiency Seed Dehydration System

DOI:https://doi.org/10.56329/1810-7087.22.1.10
CZU: 66.047.31.5:663.26

Pag. 101-105

Popescu Victor1, Balan Mihail2, Tofan Grigore1, Balan Tatiana1, Volconovici Onorin1, Kurdov Igor1
 
1 Universitatea Agrară de Stat din Moldova,
2 Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 5 iulie 2022


Rezumat

Acest articol este consacrat estimării efi cienţei deshidratării seminţelor în strat suspendat. Pentru abordarea acestei probleme, a fost elaborat un sistem de deshidratare, în baza căruia au fost realizate cercetările. În calitate de agent de tratare, au fost utilizate convecţia și microundele. Astfel, rezultatele obţinute pe exemplul uscării seminţelor de struguri au demonstrat că, deshidratarea în strat suspendat asigură creșterea vitezei procesului și reduce timpul de uscare. Mai mult ca atât, sistemul elaborat permite reducerea consumului de energie și creșterea calităţii seminţelor de struguri, pentru utilizarea ulterioară în industria alimentară, medicină, cosmetologie, farmaceutică etc.

This article is devoted to estimating the eff ectiveness of dehydration of suspended seeds. To address this issue, a dehydration system has been developed, based on which research has been conducted. Convection and microwaves were used as the treatment agent. Thus, the results obtained on the example of drying the grape seeds, showed that the dehydration in a suspended layer ensures the increase of the process speed and reduces the drying time. Moreover, the developed system allows of reducing energy consumption and increasing the quality of grape seeds, for later use in the food industry, medicine, cosmetology, pharmaceutics etc.

Cuvinte-cheie
sistem de deshidratare, strat suspendat, consum de energie, efi cienţa procesului,

dehydration system, suspended layer, energy consumption, process effi ciency