Color stability of yogurt with yellow food dye from safflower (Carthamus Tinctorius L)
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
560 15
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-08 20:03
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
637.146.34:667.275.5 (1)
Produce of domestic (farmyard) animals and game (304)
Colour industries (17)
SM ISO690:2012
POPESCU, Liliana, GHENDOV-MOŞANU, Aliona, BAERLE, Alexei, SAVCENCO, Alexandra, TATAROV, Pavel. Color stability of yogurt with yellow food dye from safflower (Carthamus Tinctorius L). In: Journal of Engineering Sciences, 2022, vol. 29, nr. 1, pp. 142-150. ISSN 2587-3474. DOI: https://doi.org/10.52326/jes.utm.2022.29(1).13
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Journal of Engineering Sciences
Volumul 29, Numărul 1 / 2022 / ISSN 2587-3474 /ISSNe 2587-3482

Color stability of yogurt with yellow food dye from safflower (Carthamus Tinctorius L)

Stabilitatea culorii iaurtului cu colorant alimentar galben din șofrănel (Carthamus Tinctorius L)

DOI:https://doi.org/10.52326/jes.utm.2022.29(1).13
CZU: 637.146.34:667.275.5

Pag. 142-150

Popescu Liliana, Ghendov-Moşanu Aliona, Baerle Alexei, Savcenco Alexandra, Tatarov Pavel
 
Technical University of Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 3 aprilie 2022


Rezumat

The article elucidates the possibility of using the yellow dye, obtained from saffron petals (Carthamus Tinctorius L.) in the food industry. This powdered dye, added to yoghurt in concentrations of 0.3 - 0.4%, in addition to its yellow color, gives the yoghurt samples a light aroma of saffron flowers and demonstrates high stability during storage at 4° C. for 28 days. The values of the chromatic coordinates, L *, a *, b *, of the yogurt samples did not undergo considerable changes during the storage stage, the color difference ΔE being ≤ 0.79, which indicates a high stability of the dye in yogurt. samples. The chromatic analysis data correlate with the results obtained by the reverse phase HPLC method, which identified the presence of four intact yellow chalcones in the yoghurt. The results of this study will encourage the cultivation of saffron, the extraction of natural dyes and their use in the food industry.

Articolul elucidează posibilitatea de utilizare a colorantul galben, obținut din petale de șofrănel (Carthamus Tinctorius L.) in industria alimentara. Acest colorant, adăugat în formă de pudră la iaurt în concentrații de 0,3 - 0,4%, pe lângă culoarea galbenă, conferă probelor de iaurt o aromă ușoară de flori de șofrănel și demonstrează stabilitate ridicată în timpul păstrării la 4°C timp de 28 de zile. Valorile coordonatelor cromatice, L*, a*, b*, ale probelor de iaurt nu au suferit modificări considerabile în timpul etapei de păstrare, diferența de culoare ΔE fiind ≤ 0,79, ceea ce indică o stabilitate ridicată a colorantului în iaurt. mostre. Datele analizei cromatice sunt corelate cu rezultatele obținute prin metoda HPLC în fază inversă, care a identificat prezența a patru calcone galbene intacte în iaurt. Rezultatele acestui studiu vor încuraja cultivarea șofrănelului, extragerea coloranților naturali și utilizarea lor în industria alimentară.

Cuvinte-cheie
chromaticity coordinates, color analysis, food additive, natural food,

coordonate cromatice, analiza culorii, aditiv alimentar, alimente naturale