Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
418 9 |
Ultima descărcare din IBN: 2023-01-10 14:01 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
633.11:631.524.85:581.142. (1) |
Cereals. Grain crops (678) |
Agricultural operations (1225) |
Plant physiology (526) |
SM ISO690:2012 JELEV (HADÎRCA), Natalia. Influența șocului termic asupra ratei substanțelor de rezervă alocate de semințele de grâu pentru germinare și creștere.. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii, 2021, nr. 1(343), pp. 60-69. ISSN 1857-064X. DOI: https://doi.org/10.52388/1857-064X.2021.1.08 |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii | |||||||
Numărul 1(343) / 2021 / ISSN 1857-064X | |||||||
|
|||||||
DOI:https://doi.org/10.52388/1857-064X.2021.1.08 | |||||||
CZU: 633.11:631.524.85:581.142. | |||||||
Pag. 60-69 | |||||||
|
|||||||
Descarcă PDF | |||||||
Rezumat | |||||||
A fost studiată biomasa acumulată de către plantulele în vârsta de cinci zile, provenite din semințele diferitor soiuri de grâu (Triticum aestivum L.) martor și expuse la șocul termic (ȘT). Suprimarea creșterii mugurașului și a rădăcinilor a sporit odată cu sporirea temperaturii (+50°С, +51°С, +52°С și +53°С) de expunere la ȘT. Odată cu mărirea valorii temperaturii ȘT, biomasa endospermului semințelor inclusă în plantulă sau consumată pentru respirație în timpul germinării seminței și creșterii plantulei a scăzut, efectele ȘT fiind mai pronunțate asupra biomasei substanțelor endospermului inclusă în plantulă. Pentru a asigura rezoluția sporită a metodei de separare a soiurilor în conformitate cu rezistența la ȘT, a fost aplicată doza optimă (+52 0C) de expunere a semințelor la șocul termic (ȘTo). După expunerea semințelor diferitor soiuri de grâu la ȘTo, rata substanțelor uscate translocată din endosperm în rădăcini, muguraș, plantulă și cea consumată pentru respirație permite diferențierea soiurilor după rezistența lor la temperaturi înalte. Cu cât rezistența la temperaturi înalte a soiului este mai înaltă, cu atât procentul din masa substanțelor endospermului incluse în plantulă și consumate pentru respirație după expunerea semințelor la ȘTo a fost mai mare. Odată cu sporirea rezistenței soiului la temperaturi înalte, rata din masa endospermului inclusă în plantulă a sporit atunci când cea consumată pentru respirație, dimpotrivă, a scăzut. După expunerea la ȘTo, semințele soiurilor tolerante la temperaturi înalte au atins o eficiență metabolică mai înaltă decât cele ale soiurilor sensibile. Rezultatele obținute au demonstrat că rezistența rădăcinilor la temperaturi înalte este mai sensibilă la ŞT în comparație cu cea a mugurașului. Metoda de determinare a rezistenței la acțiunea temperaturilor înalte a soiurilor de grâu în baza capacității semințelor expuse la ȘTo de a mobiliza substanțele de rezervă pentru germinare și creștere este rapidă și asigură diferențierea soiurilor de grâu în corespundere cu rezistența lor primară la temperaturi înalte. |
|||||||
Cuvinte-cheie Triticcum aestivum L., soiuri, substanțe de rezervă, rezistență la temperaturi înalte, metodă accelerată, Triticum aestivum L., varieties, reserve substances, high-temperature resistance, accelerated method, Triticcum aestivum L., Сорта, запасные вещества, морозостойкость, ускоренный метод |
|||||||
|