Copilăria sovietică reflectată în publicațiile periodice Scânteia Leninistă și Tînărul Leninist din R(A)SS Moldovenească (1924-1961)
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
415 36
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-14 12:07
SM ISO690:2012
DOLGHI, Adrian. Copilăria sovietică reflectată în publicațiile periodice Scânteia Leninistă și Tînărul Leninist din R(A)SS Moldovenească (1924-1961). In: Relațiile etnoculturale moldo-ucrainene în aspect sincronic şi diacronic, Ed. 6, 10 noiembrie 2021, Chisinau. Chişinău: Fox Trading SRL (Editura UNU), 2021, Ediția 6, p. 16. ISBN 978-9975-62-448-0.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Relațiile etnoculturale moldo-ucrainene în aspect sincronic şi diacronic
Ediția 6, 2021
Simpozionul "Relațiile etnoculturale moldo-ucrainene în aspect sincronic şi diacronic"
6, Chisinau, Moldova, 10 noiembrie 2021

Copilăria sovietică reflectată în publicațiile periodice Scânteia Leninistă și Tînărul Leninist din R(A)SS Moldovenească (1924-1961)


Pag. 16-16

Dolghi Adrian
 
Institutul Patrimoniului Cultural
 
Disponibil în IBN: 24 decembrie 2021


Rezumat

În pofida faptului că există numeroase surse pentru cercetarea copilăriei sovietice, aceasta nu a reprezentat obiectul unui studiu aparte. Cercetarea copilăriei sovietice va permite prezentarea copiilor în contextul realităților politice și social-economice din R(A)SS Moldovenească. De asemenea va contribui la o mai bună înțelegere a proceselor etnice desfășurate în Moldova Sovietică în cadrul căreia au fost formate identități sociale și etnoculturale noi. În comunicare vom elucida cum a avut loc formarea identității sovietice la copiii din R(A)SS Moldovenească (1924-1961) prin intermediul presei pentru copii. Vom elucida subiectele abordate în paginile publicațiilor, valorile și identitățile formate. Educația tinerii generații a fost un subiect important care a atras atenția conducerii statului sovietic. Cultura tradițională și religia care dominau în societate erau considerate învechite și dușmănoase. Pentru a crea suport cultural regimului totalitar, ideologii sovietici au recurs la inventarea unei „tradiții noi” cu caracter revoluționar – la crearea unei culturi materiale și spirituale noi, a unui univers al valorilor bazat pe ideologia marxist-leninistă și principiul luptei de clasă. Presa a jucat un rol important în formarea culturii sovietice și a identității sovietice la copii. Presa unională pentru copii a servit exemplu pentru ziarele și revistele locale (revistele „Pionerskaya Pravda”, „Ej”, „Murzilka”. În republicile unionale și autonome organizațiile comsomoliste au inițiat ziare și reviste locale. În RASSM în 1925 a început să fie editat ziarul în limba română și rusă „Tînărul Leninist”, iar din anul 1930 și revista pentru copii și adolescenți „Scînteia Leninistă”. Iar după constituirea RSSM aceste două ziare și reviste au fost publicate la Chișinău până în 1991. Aceste publicații erau adaptări ale presei unionale la specificul local, cu materiale din teritoriu. În ce privește conținutul propagandistic acestea repetau în mare parte rubricile și titlurile din presa editată la Moscova. Publicarea presei pentru copii în limbile locale urmărea să facă înțeleasă propaganda comu