Generic algorithm solution in estimation of the iron absorption potential from complex school meals
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
549 1
Ultima descărcare din IBN:
2023-03-29 01:51
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
613.2:641.562:546.72 (1)
Dietetics. Nutrition principles applied to feeding and foods (181)
Home economics. Domestic science. Housekeeping (166)
Inorganic chemistry (450)
SM ISO690:2012
STURZA, Rodica, MIJA, Nina, DESEATNICOV, Olga, BOAGHE, Eugenia, SUHODOL (MOTRUC), Natalia. Generic algorithm solution in estimation of the iron absorption potential from complex school meals. In: Journal of Engineering Sciences, 2021, vol. 28, nr. 4, pp. 167-179. ISSN 2587-3474. DOI: https://doi.org/10.52326/jes.utm.2021.28(4).17
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Journal of Engineering Sciences
Volumul 28, Numărul 4 / 2021 / ISSN 2587-3474 /ISSNe 2587-3482

Generic algorithm solution in estimation of the iron absorption potential from complex school meals

Algoritm generic pentru estimarea potențialului de absorbție a fierului din meniuri școlare complexe

DOI:https://doi.org/10.52326/jes.utm.2021.28(4).17
CZU: 613.2:641.562:546.72

Pag. 167-179

Sturza Rodica, Mija Nina, Deseatnicov Olga, Boaghe Eugenia, Suhodol (Motruc) Natalia
 
Technical University of Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 24 decembrie 2021


Rezumat

New analytical tools to study iron bioavailability are proposed in this article. An algorithm was devised to predict dietary iron abortion from school meals based on the contents of dietary factors that have the ability to promote or inhibit heme or non-heme iron absorption. The highest absorption rate of iron from representative meals was observed in the presence of ascorbic acid (27,73%) or meat ingredients (27,70%), and the lowest absorption rate – in the presence of Ca (12,40%), tannins (5,83%) and polyphenols (5,36%). Relationships between quantities of total iron intake from foods (dialyzable iron, in vitro assay) and the value of nutritional factors in those are described as exponential equations allowing calculations at any stationary state. In elaborated formula the rate of iron absorbance can be predicted considering one, two or three nutritional factors at the same time. The results emphasize the fact that it is important to understand the meal composition for the correct estimation of iron bioavailability.

În articol sunt propuse noi instrumente analitice pentru a studia biodisponibilitatea fierului. A fost conceput un algoritm pentru a prezice aportul alimentar de fier din mesele școlare, pe baza conținutului de factori dietetici care au capacitatea de a promova sau inhiba absorbția de fier hem sau non-hem. Cea mai mare rată de absorbție a fierului din mesele reprezentative a fost observată în prezența acidului ascorbic (27,73%) sau a ingredientelor din carne (27,70%), iar cea mai mică rată de absorbție – în prezența Ca (12,40%), a taninurilor (5,83%) și polifenolilor (5,36%). Relațiile dintre aportul total de fier din alimente (fier dializabil, testări in vitro) și valoarea factorilor nutriționali sunt descrise ca ecuații exponențiale, care permit calcule în orice stare staționară. În formula elaborată, rata de absorbție a fierului poate fi prezisă luând în considerare unu, doi sau trei factori nutriționali concomitent. Rezultatele subliniază faptul că este important să înțelegem compoziția mesei pentru estimarea corectă a biodisponibilității fierului.

Cuvinte-cheie
absorption coefficient of iron, algorithm solution, complex school meals, gastrointestinal digestion in vitro, iron absorbance prediction, rate of iron absorbance,

coeficient de absorbție a fierului, algoritm, mese școlare complexe, digestie gastrointestinală in vitro, predicție absorbție a fierului, rata de absorbție a fierului