Physicochemical caracteristics of unripe apples
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
395 6
Ultima descărcare din IBN:
2023-11-15 13:06
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.11 (188)
Fruit growing (1437)
SM ISO690:2012
CRUCIRESCU, Diana. Physicochemical caracteristics of unripe apples. In: Journal of Engineering Sciences, 2021, vol. 28, nr. 4, pp. 156-166. ISSN 2587-3474. DOI: https://doi.org/10.52326/jes.utm.2021.28(4).16
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Journal of Engineering Sciences
Volumul 28, Numărul 4 / 2021 / ISSN 2587-3474 /ISSNe 2587-3482

Physicochemical caracteristics of unripe apples

Caracteristicile fizico-chimice ale merelor imature

DOI:https://doi.org/10.52326/jes.utm.2021.28(4).16
CZU: 634.11

Pag. 156-166

Crucirescu Diana12
 
1 Practical Scientific Institute of Horticulture and Food Technology,
2 Technical University of Moldova
 
Teze de doctorat:
 
Disponibil în IBN: 24 decembrie 2021


Rezumat

Apple plays an important role in human health. The unripe apples, after physiological falls and the agricultural operation "regulation of the fruit load", are not used for food. The use of agricultural organic waste is a current problem. In the presented paper was approached the possibility of valorification on these unripe fruits to obtain natural products. Were studied the unripe apples of 4 varieties: Coredana, Golden Rezistent, Rewena and Reglindis. The fruits were harvested during development at 45th, 58th, 71st, 84th and 97th days after the full bloom. It was determined physico-chemical indices in fruits extracts. During the ripening of fruits, the diameter and mass increased continuously, the moisture content does not change significantly, but the pH values of the apple pulp increased non-essential. Dry matter content and total sugar increased considerably as the fruits were growing. There are unexpected increases in dry matter around the 84th day after the full bloom. The acidity decreased during the fruit development. Sensory evaluation was also effectuated. The results obtained provide informations regarding the optimal use of the unripe apple varieties researched in order to process and obtain different products (especially natural acidifiers).

Mărul joacă un rol important în sănătatea umană. Mere necoapte, obținute în urma căderilor fiziologice și a operațiunii agricole „reglarea încărcăturii de rod pe pom”, nu sunt valorificate în scop alimentar. Utilizarea deșeurilor organice agricole este o problemă actuală. În lucrarea prezentată este abordată posibilitatea valorificării acestor fructe pentru obținerea unor produse naturale. Au fost studiate fructele de mere imature de 4 soiuri: Coredana, Golden Rezistent, Rewena și Reglindis. Acestea au fost recoltate pe parcursul dezvoltării la 45, 58, 71, 84 și 97 zile de la fenofaza înflorirea deplină. În extractele acestoara au fost determinați indicii fizico-chimici. În timpul dezvoltării fructelor, diametrul și masa au crescut continuu, conținutul de umiditate nu se schimbă esențial, iar valorile pH-ului pulpei de mere au crescut neesențial. Conţinutul de substanțe uscate și zahărul total au crescut considerabil odată cu creșterea fructelor. Se observă o creștere bruscă a substanțelor uscate în jurul zilei a 84-a de la înflorirea deplină. Aciditatea a scăzut pe parcursul dezvoltării fructelor. Deasemenea a fost efectuată evaluarea organoleptică. Rezultatele obținute oferă informații cu privire la modul de utilizare optimă a soiurilor de mere imature cercetate în vederea prelucrării și obținerii diferitor alimente (în special acidifianți naturali).

Cuvinte-cheie
unripe apples, total sugar content, acidity content, dry matter content, humidity, pH, Sensory evaluation,

mere imature, conținutul de acizi organici, conținutul de zahăr total, conținutul de substanțe uscate, umiditatea, pH, evaluare organoleptică