Screeningul levurilor autohtone și active uscate la fermentarea alcoolică pentru obţinerea vinurilor albe seci
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
378 9
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-12 17:31
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
663.252.41 (6)
Wine. Winemaking. Oenology (442)
SM ISO690:2012
TARAN, Nicolae, SOLDATENCO (GRIGOREAN), Olga, MORARI, Boris, RUDOI, Alexandru, GLAVAN, Pavel, SANDU, Vasile. Screeningul levurilor autohtone și active uscate la fermentarea alcoolică pentru obţinerea vinurilor albe seci. In: Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia, 2021, nr. 2(86), pp. 29-33. ISSN 1857-3142. DOI: https://doi.org/10.53082/1857-3142.21.86.06
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia
Numărul 2(86) / 2021 / ISSN 1857-3142

Screeningul levurilor autohtone și active uscate la fermentarea alcoolică pentru obţinerea vinurilor albe seci

DOI:https://doi.org/10.53082/1857-3142.21.86.06
CZU: 663.252.41

Pag. 29-33

Taran Nicolae, Soldatenco (Grigorean) Olga, Morari Boris, Rudoi Alexandru, Glavan Pavel, Sandu Vasile
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 26 noiembrie 2021


Rezumat

Cercetările efectuate în condiţii de laborator au demonstrat că utilizarea tulpinilor de levuri autohtone (Meleag, FNFTP-1, CNMN-Y-34) la fermentarea mustului din soiul de struguri Chardonnay permite obţinerea unor vinuri albe seci cu un conținut fizico-chimic optimal, note organoleptice înalte şi nu cedează sub aspect calitativ vinului obținut cu utilizarea LAU de import. Vinurile albe obținute cu utilizarea tulpinilor de levuri autohtone se caracterizează printrun conținut avansat de alcool și un conținut minimal de zaharuri reziduale. Tulpinile de levuri Meleag, FNFTP-1, CNMN-Y-34 au fost calificate drept un material biologic valoros, acestea contribuind la obținerea unor vinuri de calitate ce pot reflecta tipicitatea și potențialul soiurilor specifice.

Laboratory research has shown that the use of local yeast strains (Meleag, FNFTP-1, CNMNY34) in the fermentation of must from the Chardonnay grape variety allows the production of dry white wines with a physico-chemical optimal content, high organoleptic notes and does not yield after the qualities of the wine obtained with the use of imported yeast. White wines obtained with the use of local yeast strains are characterized by an advanced alcohol content and minimal residual sugar content. The yeast strains Meleag, FNFTP-1, CNMN-Y-34 were appreciated as a valuable biological material, they contribute to obtaining quality wines that can reflect the typicality and potential of specific varieties.

Cuvinte-cheie
levuri autohtone, levuri active uscate, fermentarea alcoolică, vinuri albe seci,

local yeasts, dry active yeasts, alcoholic fermentation, dry white wines