Influenţa factorilor climatici asupra fenofazelor de dezvoltare a plantelor de mur
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
356 17
Ultima descărcare din IBN:
2023-11-29 10:37
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.7 (132)
Small fruits of shrubs and herbaceous plants. Berries (129)
SM ISO690:2012
CATERENCIUC, Cristina. Influenţa factorilor climatici asupra fenofazelor de dezvoltare a plantelor de mur. In: Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia, 2021, nr. 2(86), pp. 4-7. ISSN 1857-3142. DOI: https://doi.org/10.53082/1857-3142.21.86.01
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia
Numărul 2(86) / 2021 / ISSN 1857-3142

Influenţa factorilor climatici asupra fenofazelor de dezvoltare a plantelor de mur

DOI: https://doi.org/10.53082/1857-3142.21.86.01
CZU: 634.7

Pag. 4-7

Caterenciuc Cristina
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 26 noiembrie 2021


Rezumat

Lucrarea reprezintă o analiză a cercetărilor științifice efectuate în perioada anilor 2018 –2020 la cultura murului, orientată spre studierea adaptabilității soiurilor de mur în condiţiile climei schimbătoare. În lucrare sunt prezentate rezultatele cercetărilor şi observărilor efectuate asupra parcurgerii fazelor fenologice şi durata acestora, care este în corelaţie directă cu evoluţia şi intensitatea factorilor ecologici. În urma cercetărilor efectuate privind desfăşurarea fenofazelor pe parcursul perioadei de studiu a soiurilor de mur Darrow, Arapaho, Thornfree și Smoothstem, s-a stabilit că: desfacerea mugurilor s-a desfășurat între 27.03 și 20.04, cu durata de 26-58 de zile. Începutul înfloririi a avut loc în perioada 08.05–09.06, cu durata de 15-21 de zile. Maturarea fructelor s-a început în perioada 16.06– 23.07, cu durata de 33-47 de zile. La soiurile de mur studiate perioada de la începutul vegetaţiei până la maturarea fructelor variază între 86 și 100 de zile.

The paper is an analysis of scientific research conducted between 2018–2020 years on blackberry culture, aimed at studying the adaptability of blackberry varieties in changing climate conditions. The paper presents the results of research and observations on the phenological phases and their duration, which is in direct correlation with the evolution and intensity of ecological factors. Following the research carried out on the phenophases during the study period of the blackberry varieties Darrow, Arapaho, Thornfree and Smoothstem, it was established that: the buds took place between 27.03–20.04, with a duration of 26-58 days. The beginning of flowering took place between 08.05–09.06, lasting 15-21 days. The ripening of the fruits started between 16.06–23.07, with a duration of 33-47 days. In the studied blackberry varieties, the period from the beginning of vegetation to fruit ripening varies between 86-100 days.

Cuvinte-cheie
mur, soiuri, fenofaze, factori ecologici,

blackberry, varieties, Phenophases, ecological factors