Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
363 10 |
Ultima descărcare din IBN: 2023-12-04 11:30 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
634.7 (132) |
Small fruits of shrubs and herbaceous plants. Berries (129) |
SM ISO690:2012 RUSNAC, Cristina. Declanșarea principalelor fenofaze și calitatea fructelor de zmeur sub influenţa condiţiilor climatice. In: Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia, 2021, nr. 1(85), pp. 9-13. ISSN 1857-3142. DOI: https://doi.org/10.53082/1857-3142.21.85.02 |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia | |||||||
Numărul 1(85) / 2021 / ISSN 1857-3142 | |||||||
|
|||||||
DOI: https://doi.org/10.53082/1857-3142.21.85.02 | |||||||
CZU: 634.7 | |||||||
Pag. 9-13 | |||||||
|
|||||||
Descarcă PDF | |||||||
Rezumat | |||||||
În lucrare sunt prezentate rezultatele cercetărilor referitor la influența condițiilor climatice asupra declanșării principalelor fenofaze și a calității fructelor la zmeur. Cercetările au fost efectuate pe sectorul experimental al laboratorului „Arbuști fructiferi şi căpşun” al Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare în perioada anilor 2018–2020. Materialul biologic utilizat a fost reprezentat de 3 soiuri de zmeur: Delbard Magnific, Rubin bulgăresc, Citria. În urma cercetărilor s-a stabilit că durata medie a fazelor de dezmugurire și înflorire sunt direct influențate de valorile temperaturii în lunile martie–aprilie. De la începutul desfacerii mugurilor și până la începutul înfloririi a trecut o perioadă de 21-65 de zile. Între începutul înfloririi plantelor de zmeur și începutul maturării fructelor a trecut o perioadă de 26-69 de zile. Analiza fructelor a evidențiat faptul că condițiile climatice din anul 2018 au avut o influență pozitivă asupra calității fructelor, și anume: substanțele uscate înregistrate (16,33%) la soiul Rubin bulgăresc, aciditatea titrabilă la soiul Delbard Magnific (4,11%) și conținutul de vitamina C (36,10%) la soiul Delbard Magnific. La indicatorul conținutul de zaharuri, s-a evidențiat anul 2019, când aceste valori au fost cele mai ridicate la soiurile Rubin bulgăresc (6,45%) și Delbard Magnific (5,45%). Anul 2020 s-a caracterizat prin conținut redus de substanțe uscate la toate soiurile ( 8,00–10,06%) și conținut redus de zaharuri ( 3,80–5,33%). |
|||||||
Cuvinte-cheie zmeur, soiuri, fenofaze, factori climatici, fructe, compoziția chimică, raspberries, varieties, Phenophases, climatic factors, fruits, Chemical composition |
|||||||
|