Declanșarea principalelor fenofaze și calitatea fructelor de zmeur sub influenţa condiţiilor climatice
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
363 10
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-04 11:30
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.7 (132)
Small fruits of shrubs and herbaceous plants. Berries (129)
SM ISO690:2012
RUSNAC, Cristina. Declanșarea principalelor fenofaze și calitatea fructelor de zmeur sub influenţa condiţiilor climatice. In: Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia, 2021, nr. 1(85), pp. 9-13. ISSN 1857-3142. DOI: https://doi.org/10.53082/1857-3142.21.85.02
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia
Numărul 1(85) / 2021 / ISSN 1857-3142

Declanșarea principalelor fenofaze și calitatea fructelor de zmeur sub influenţa condiţiilor climatice

DOI: https://doi.org/10.53082/1857-3142.21.85.02
CZU: 634.7

Pag. 9-13

Rusnac Cristina
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 17 noiembrie 2021


Rezumat

În lucrare sunt prezentate rezultatele cercetărilor referitor la influența condițiilor climatice asupra declanșării principalelor fenofaze și a calității fructelor la zmeur. Cercetările au fost efectuate pe sectorul experimental al laboratorului „Arbuști fructiferi şi căpşun” al Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare în perioada anilor 2018–2020. Materialul biologic utilizat a fost reprezentat de 3 soiuri de zmeur: Delbard Magnific, Rubin bulgăresc, Citria. În urma cercetărilor s-a stabilit că durata medie a fazelor de dezmugurire și înflorire sunt direct influențate de valorile temperaturii în lunile martie–aprilie. De la începutul desfacerii mugurilor și până la începutul înfloririi a trecut o perioadă de 21-65 de zile. Între începutul înfloririi plantelor de zmeur și începutul maturării fructelor a trecut o perioadă de 26-69 de zile. Analiza fructelor a evidențiat faptul că condițiile climatice din anul 2018 au avut o influență pozitivă asupra calității fructelor, și anume: substanțele uscate înregistrate (16,33%) la soiul Rubin bulgăresc, aciditatea titrabilă la soiul Delbard Magnific (4,11%) și conținutul de vitamina C (36,10%) la soiul Delbard Magnific. La indicatorul conținutul de zaharuri, s-a evidențiat anul 2019, când aceste valori au fost cele mai ridicate la soiurile Rubin bulgăresc (6,45%) și Delbard Magnific (5,45%). Anul 2020 s-a caracterizat prin conținut redus de substanțe uscate la toate soiurile ( 8,00–10,06%) și conținut redus de zaharuri ( 3,80–5,33%).

This article presents the results of research on the influence of climatic conditions on the onset of the main phenophases and the quality of raspberry fruits. The research was carried out in the experimental sector of the Fruit Shrub Laboratory of the Scientific-Practical Institute of Horticulture and Food Technologies during the years 2018–2020. The biological material used was 3 varieties of raspberries: Delbard Magnific, Bulgarian Ruby, Citria. As a result of the research, it was established that: the average duration of the budding and flowering phases are directly influenced by the temperature values in March–April. From the beginning of the bud opening to the beginning of flowering, a period of 21-65 days passed. A period of 26-69 days passed between the beginning of flowering of raspberry plants and the beginning of fruit ripening. The analysis of the fruits showed that the climatic conditions in 2018 had a positive influence on the quality of the fruits, namely: dry substances (16.33%) for the variety Bulgarian Ruby, titratable acidity for the Delbard Magnific variety (4.11%) and the content of vitamin C (36.10%) in the variety Delbard Magnific. The sugar content indicator highlighted the year 2019, in which these values were the highest for the varieties Bulgarian Ruby (6.45%) and Delbard Magnific (5.45%). The year 2020 was characterized by low dry matter content of all varieties (8.00–10.06%) and low sugar content (3.80–5.33%).

Cuvinte-cheie
zmeur, soiuri, fenofaze, factori climatici, fructe, compoziția chimică,

raspberries, varieties, Phenophases, climatic factors, fruits, Chemical composition