Proprietăţile fizice şi organoleptice ale fructelor de cătina albă Hippophae rhamnoides L. cultivată în Republica Moldova
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
423 18
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-16 14:37
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.743:581.1.03(478) (1)
Small fruits of shrubs and herbaceous plants. Berries (130)
Plant physiology (526)
SM ISO690:2012
MACARI, Artur, NETREBA, Natalia, BOEŞTEAN, Olga, SANDU, Iuliana, DIANU, Irina. Proprietăţile fizice şi organoleptice ale fructelor de cătina albă Hippophae rhamnoides L. cultivată în Republica Moldova. In: Ştiinţa Agricolă, 2021, nr. 1, pp. 51-55. ISSN 1857-0003. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.5008676
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa Agricolă
Numărul 1 / 2021 / ISSN 1857-0003 /ISSNe 2587-3202

Proprietăţile fizice şi organoleptice ale fructelor de cătina albă Hippophae rhamnoides L. cultivată în Republica Moldova

Physical and organoleptic properties of white sea buckthorn Hippophae rhamnoides L. cultivated in the Republic of Moldova

DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.5008676
CZU: 634.743:581.1.03(478)

Pag. 51-55

Macari Artur, Netreba Natalia, Boeştean Olga, Sandu Iuliana, Dianu Irina
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 20 septembrie 2021


Rezumat

Eight new varieties of white sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) – R1, R2, R4, R5, L1, C6, AGG, AGA have been studied for their physical and organoleptic properties. The dimensions of fruits (diameter and length), the mass of 100 fruits, the quantity of fruits in 100 g, the pulp/fruit ratio were determined and the tasting of sea buckthorn berries was carried out. The results of the research show the non-significant unevenness of the experimental groups of white sea buckthorn, taken in research, according to the physical characteristics: the mass of 100 fruits and the pulp/fruit ratio. From the results of the organoleptic analyses, it was found that the samples of white sea buckthorn of the R5, AGG and C6 varieties were assessed as the best by the taster committee.

White sea buckthorn; Varieties; Dimensions; Physical properties; Organoleptic properties. Rezumat. Au fost supuse cercetării 8 soiuri noi de cătină albă (Hippophae rhamnoides L.) – R1, R2, R4, R5, L1, C6, AGG, AGA. S-au determinat dimensiunile fructelor (diametrul și lungimea), masa a 100 de fructe, cantitatea fructelor în 100 g, raportul pulpă-fruct şi s-a efectuat degustarea fructelor de la aceste soiuri. Rezultatele cercetării proprietăţilor fizice și organoleptice denotă o neuniformitate nesemnificativă a loturilor experimentale de cătină albă luate în cercetare după masa a 100 de fructe și raportul pulpă–fruct. După analiza organoleptică, probele de cătină albă de soiurile R5, AGG și C6 au fost apreciate de către comisia de degustatori ca fiind cele mai bune.

Cuvinte-cheie
white sea buckthorn, varieties, dimensions, physical properties, Organoleptic properties,

cătină albă, soiuri, dimensiuni, proprietăți fizice, proprietăți organoleptice