Solubilitatea astaxantinei în diferite tipuri de uleiuri vegetale alimentare
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
1106 4
Ultima descărcare din IBN:
2022-07-20 15:59
SM ISO690:2012
MISCU, Vera. Solubilitatea astaxantinei în diferite tipuri de uleiuri vegetale alimentare. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii, 2009, nr. 1(307), pp. 128-134. ISSN 1857-064X.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii
Numărul 1(307) / 2009 / ISSN 1857-064X

Solubilitatea astaxantinei în diferite tipuri de uleiuri vegetale alimentare

Pag. 128-134

Miscu Vera
 
Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM
 
Disponibil în IBN: 1 decembrie 2013


Rezumat

Astaxantina (3,3’-dihidroxi-β, β’-caroten-4,4’-dion) este un pigment carotenoid, întâlnit în corpul organismelor acvatice, aşa ca crevetele, crabii, somonii, determinând culoarea cărnii lor, precum şi prima din utilizările acestei substanţe - în calitate de colorant [7]. În acelaşi timp, sinteza de novo al acestui pigment are loc într-un număr redus de microorganisme: algele verzi Haematococcus pluvialis şi Chlorella zofingiensis, drojdia roşie Phaffa rhodozyma şi bacteria Agrobacterium aurantiacum [7,11]. În calitate de superproducător de astaxantină este recunoscută alga verde Haematococcus pluvialis, care în condiţii heterotrofe produce pînă la 9% astaxantină [7].