Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
1106 4 |
Ultima descărcare din IBN: 2022-07-20 15:59 |
SM ISO690:2012 MISCU, Vera. Solubilitatea astaxantinei în diferite tipuri de uleiuri vegetale alimentare. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii, 2009, nr. 1(307), pp. 128-134. ISSN 1857-064X. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii | |||||
Numărul 1(307) / 2009 / ISSN 1857-064X | |||||
|
|||||
Pag. 128-134 | |||||
|
|||||
Descarcă PDF | |||||
Rezumat | |||||
Astaxantina (3,3’-dihidroxi-β, β’-caroten-4,4’-dion) este un pigment carotenoid, întâlnit în corpul organismelor acvatice, aşa ca crevetele, crabii, somonii, determinând culoarea cărnii lor, precum şi prima din utilizările acestei substanţe - în calitate de colorant [7]. În acelaşi timp, sinteza de novo al acestui pigment are loc într-un număr redus de microorganisme: algele verzi Haematococcus pluvialis şi Chlorella zofingiensis, drojdia roşie Phaffa rhodozyma şi bacteria Agrobacterium aurantiacum [7,11]. În calitate de superproducător de astaxantină este recunoscută alga verde Haematococcus pluvialis, care în condiţii heterotrofe produce pînă la 9% astaxantină [7]. |
|||||
|