Studiu păstrării frigorifice a semifabricatelor combinate din carne de pasăre
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
378 7
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-21 13:31
SM ISO690:2012
PUŞCAŞ, Alexandra, ŢISLINSCAIA, Natalia, COEV, Ghenadii, GUDIMA, Ala. Studiu păstrării frigorifice a semifabricatelor combinate din carne de pasăre. In: International Conference of Young Researchers , 6-7 noiembrie 2008, Chişinău. Chişinău: Tipogr. Simbol-NP SRL, 2008, Ediția 6, p. 43. ISBN 978-9975-70-769-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
International Conference of Young Researchers
Ediția 6, 2008
Conferința "International Conference of Young Researchers "
Chişinău, Moldova, 6-7 noiembrie 2008

Studiu păstrării frigorifice a semifabricatelor combinate din carne de pasăre


Pag. 43-43

Puşcaş Alexandra, Ţislinscaia Natalia, Coev Ghenadii, Gudima Ala
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
Disponibil în IBN: 24 mai 2021


Rezumat

Calitatea semifabricatelor combinate din carne de pasăre refrigerate sau congelate în procesul păstrării este o noţiune complicată. Ea depinde de calitatea materiei prime utilizate, de parametrii tehnologici ai procesului de fabricare, de condiţiile de păstrare în stare refrigerată sau congelată, de tipul ambalajului şi de condiţiile de transportare. În dependenţă pe cît de reuşit a fost ales ambalajul pentru păstrarea semifabricarelor combinate din carne de pasăre, pe atît de eficientă este comercializarea lor şi promovarea pe piaţa de desfacere. De multe ori proprietăţile ambalajului determină soarta de mai departe a produselor. Ca obiecte de cercetare au servit 12 variante de mostre de semifabricate tocate combinate din carne de pasăre (perişoare, zraze şi nuggets cu adaos de ciuperci, verdeaţă, morcov şi proba martor) fabricate în condiţii de laborator, care au fost puse la păstrare în stare refrigerată şi congelată în 4 tipuri de ambalaj: hîrtie pergament, pelicula polimerică, caserole din folie metalizată, caserole din masă plastică. Mostrele pregătite au fost puse la păstrare pe un termen de 4 zile în condiţii de refrigerare la temperatura de (0 - +4) ºC şi pe un termen de 60 zile în condiţii de congelere la temperatura de (- 18) ºC, cu umiditatea relativă a aerului 70-75%, în cele 4 tipuri de ambalaje. Cercetările efectuate au mărturisit modificarea neesenţială a indicilor fizicochimici şi microbiologici în condiţiile de păstrare sus numite timp de 72 ore pentru cele refrigerate şi 60 zile pentru cele congelate. Analiza senzorială a mostrelor studiate a demostrat că păstrarea în stare refrigerată a semifabricatelor combinate din carne de pasăre ambalate în toate patru tipuri de ambalaje folosite, este admisibilă timp de 72 ore. Perişoarele, zrazele şi nuggetsurile îşi păstrează forma caracteristică tipului dat de produs, sunt nedeformate şi nelipicioase. Aspectul în secţiune reprezintă compoziţia uniformă malaxată. Păstrarea semifabricatelor combinate din carne de pasăre în ambalajul sus numit în stare congelată la temperatura minus 18 ºC asigură respectarea indicilor organoleptici satisfăcători timp de 60 zile. Prelungirea duratei de păstrare în stare congelată pînă la 70 şi 80 zile înrăutăţeşte aspectul exterior, aroma, şi consistenţa perişoarelor, zrazelor şi nuggets-urilor ambalate în hîrtie de pergament.

Cuvinte-cheie
perişoare, zraze, nuggets, semifabricate tocate, adaosuri vegetale, carne de pasăre