Modificarea conţinutului de proteine şi peptide la cianobacteria Spirulina Platensis în prezenţa compuşilor coordinativi ai CU(II)
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
359 1
Ultima descărcare din IBN:
2022-03-16 16:18
SM ISO690:2012
BALAN (BATÎR), Ludmila, RUDIC, Valeriu, GULEA, Aurelian. Modificarea conţinutului de proteine şi peptide la cianobacteria Spirulina Platensis în prezenţa compuşilor coordinativi ai CU(II). In: International Conference of Young Researchers , 6-7 noiembrie 2008, Chişinău. Chişinău: Tipogr. Simbol-NP SRL, 2008, Ediția 6, p. 25. ISBN 978-9975-70-769-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
International Conference of Young Researchers
Ediția 6, 2008
Conferința "International Conference of Young Researchers "
Chişinău, Moldova, 6-7 noiembrie 2008

Modificarea conţinutului de proteine şi peptide la cianobacteria Spirulina Platensis în prezenţa compuşilor coordinativi ai CU(II)


Pag. 25-25

Balan (Batîr) Ludmila, Rudic Valeriu, Gulea Aurelian
 
Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie
 
 
Disponibil în IBN: 24 mai 2021


Rezumat

Cuprul este un microelement indispensabil în respiraţia celulară, osteogeneză; participă la fixarea fierului, la formarea hemoglobinei şi a eritrocitelor; se opune coagulării excesive a sangelui ; ia parte la metabolizarea vitaminei C, are proprietăţi antiinflamatoare; menţine integritatea pereţilor vasculari; înlesneşte funcţionarea normală a inimii. Asociat cu vitamina C, favorizează formarea anticorpilor. Legarea cuprului prin complexare cu compuşii de natură organică, componenţi ai biomasei de spirulină, ar reduce toxicitatea lui şi ar spori efectul lui curativ. Scopul lucrării a constituit studiul influenţei unor compuşi coordinativi ai Cu(II) asupra componenţei biochimice a cianobacteriei Spirulina platensis. În urma cercetărilor efectuate asupra componenţei biochimice a proteinelor şi peptidelor a spirulinei s-a constatat că în toate cazurile cercetate odată cu creşterea concentraţiei de compus coordinativ are loc o diminuare a procentului de proteine faţă de proba martor cu excepţia compusului Cu(L-2H) unde odată cu mărirea concentraţiei se măreşte şi procentul de proteine. Cu toate acestea numai în cazul utilizării compusului CuL3 2(NO3)2 şi Cu L1(Sfz)⋅H2O în concentraţii de 2,0 şi 4,0mg/l sporesc cu 3,81–1,59% cantitatea de proteine faţă de proba martor iar la 6,0mg/l este practic la nivelul probei martor. La administrarea a 6,0mg/l de Cu(L-2H) avem o creştere a procentului de proteine cu 6,68% faţă de martor, la 2,0 şi 4,0mg/l neajungînd la nivelul probei martor. Studiind influenţa compuşilor coordinativi ai Cu(II) asupra peptidelor observăm că odată cu creşterea concentraţiei de compus are loc diminuarea cantităţii de peptide din biomasa de spirulină. Astfel, la administrarea concentraţiei de 2,0-4,0mg/l în cazul utilizării compuşilor [Cu(L2-H)H2O(NO3)], [Cu (L3-H)H2O(NO3)], CuL(NO3)2 şi CuL3 2(NO3)2 cantitatea de peptide este mai mare cu 38,06–85,27% şi 17,64–70,55% respectiv. În cazul administrării concentraţiei de 6,0mg/l cantitatea de peptide se menţine la nivelul probei martor şi mai mult numai în cazul compuşilor CuL(NO3)2 şi CuL3 2(NO3)2. Atît în cazul compusului [Cu (L1-H)H2O(NO3)] cît şi Cu(L-H)NO3 chiar şi la utilizarea celei mai mici concentraţii de 2,0mg/l cantitatea de peptide este mai diminuată decît proba martor cu 7,3-19,3%. Astfel în urma cercetărilor efectuate putem formula următoarea concluzie: atît cantitatea de proteine cît şi cea de peptide scade odată cu creşterea concentraţiei de compus coordinativ administrat.

Cuvinte-cheie
cupru, componență biochimică, Spirulina platensis, compuşi coordinativi ai Cu(II), ligand, proteine, peptide