Articolul precedent |
Articolul urmator |
411 5 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-01-04 16:20 |
SM ISO690:2012 CIORCHINA, Nina, CUTCOVSCHII-MUŞTUC, Alina, TABĂRA (GORCEAG), Maria, TROFIM, Mariana, ONICA, Elisaveta. Micropropagarea şi inființarea colecţiei de arbuşti fructiferi în Grădina Botanică. In: Comunicări ştiințifice „D. Brandza”, 6 noiembrie 2020, Budapest. București, România: Editura Universităţii din Bucureşti, 2020, Ediția a XXVI-a, pp. 49-50. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Comunicări ştiințifice „D. Brandza” Ediția a XXVI-a, 2020 |
||||||
Sesiunea "Comunicări ştiințifice „D. Brandza”" Budapest, Romania, 6 noiembrie 2020 | ||||||
|
||||||
Pag. 49-50 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
În ultimul deceniu pentru a satisface necesitățile crescânde ale populaţiei cu fructe, s-a observat interesul sporit faţă de arbuşti fructiferi, deosebit de valoroşi din punct de vedere alimentar, caracterizându-se prin rezistenţa la temperaturi scăzute, secetă, rezistenţa la boli şi dăunători şi valorificarea terenurilor cu bonitatea redusă. Fructele bacifere posedă calități nutriționale avansate. Extinderea diversității culturilor bacifere necesită material săditor de calitate și productivitate înaltă, care poate fi satisfăcută prin producerea de material săditor și rezolvată prin regenerarea arbuștilor prin vitroculturi. Tehnologiile elaborate vor susţine implementarea tendinţelor de înfiinţare a plantaţiilor industriale de arbuşti fructiferi în Republica Moldova. Necesitatea cultivării şi reproducerii acestor plante este argumentată prin interesul deosebit faţă de arbuştii fructiferi. Culturile studiate sunt specii, soiuri din genurile Rubus, Lycium, Actinidia, Aronia solicitate de tot mai mulţi fermieri din Moldova. Condiţiile pedoclimatice ale Republicii Moldova sunt relativ favorabile introducerii şi cultivării arbuştior fructiferi netradiţionali care se adaptează uşor la condiţiile de mediu. Fructele soiurilor noi productive de mur, goji, actinidie, aronie pot servi în calitate de aliment sănătos benefic organismului uman și o sursă reală de materie primă pentru industria alimentară și farmaceutică. |
||||||
|