Mercurul în diferite specii de pește și rolul acestuia în evaluarea expunerii populației
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
400 1
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-01 17:44
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
613.281+546.49:637.56’81/’83 (1)
Dietetics. Nutrition principles applied to feeding and foods (181)
Inorganic chemistry (450)
Produce of domestic (farmyard) animals and game (300)
SM ISO690:2012
ȚURCANU, Gheorghii, BAHNAREL, Ion, DUPOUY, Eleonora. Mercurul în diferite specii de pește și rolul acestuia în evaluarea expunerii populației. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină , 2020, nr. 5(87), pp. 90-94. ISSN 1729-8687.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină
Numărul 5(87) / 2020 / ISSN 1729-8687 /ISSNe 2587-3873

Mercurul în diferite specii de pește și rolul acestuia în evaluarea expunerii populației

Mercury in different fish species and its role in assessing population exposure

Ртуть в различных видах рыб и ее роль в оценке воздействия на население

CZU: 613.281+546.49:637.56’81/’83

Pag. 90-94

Țurcanu Gheorghii1, Bahnarel Ion1, Dupouy Eleonora2
 
1 Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“,
2 Food and Agriculture Organization (FAO) of United Nations
 
 
Disponibil în IBN: 18 noiembrie 2020


Rezumat

Mercurul (Hg) este considerat un metal toxic, fi ind prezent în diferite specii de pești în cantități ce cresc direct proporțional cu poziționarea progresivă a speciei în lanțul trofi c. Aprecierea variabilității concentrației Hg în diferite specii de pește este esențială pentru evaluarea expunerii populației la Hg prin consumul de pește. A fost realizat un studiu descriptiv, datele fi ind colectate atât prin metoda directă, cât și prin metoda indirectă. Au fost colectate 189 de probe (Dp), pe parcursul lunii octombrie 2017, conform cerințelor ГОСТ 26927-86. Din baza de date ”GEMS/Food contaminants” au fost extrase 23.025 de rezultate analitice, caracteristice perioadei 01.01.1972 – 31.12.2018. Datele privind cele 17 specii de pești incluse în cercetare au fost prelucrate în IBM SPSS statistics 26, cu aprecierea valorilor medii (m), deviației standard (SD), fi ind aplicat testul Mann-Whitney U. Cele mai mari concentrații medii după Dp au fost estimate pentru: știucă (n=7) – 0,144 mg/kg ± 0,031, bibanul de mare (n=5) – 0,140 mg/kg ± 0,011, ton (n=10) – 0,109 mg/kg ± 0,028. După ”GEMS/Food”, cele mai mari concentrații medii de Hg se conțin în: rechin (n=1698) – 0,828 mg/kg ± 0,750, ton (n=2945) – 0,305 mg/kg ± 0,318, bibanul de mare (n=243) – 0,207 mg/ kg ± 0,330. Datele sunt prezentate ca m±SD. Aplicând testul Mann-Whitney U, am estimat că pentru 8 din cele 17 specii de pește nu există o diferență semnifi cativă statistic (p>0,05), pentru 9 specii a existat o diferență semnifi cativă statistic (p<0,05). Rezultatele obținute sugerează că utilizarea unui număr mic de investigații ale Hg din pește pentru aprecierea expunerii populației la Hg sunt mai puțin susceptibile de a cuprinde variabilitatea reală a concentrațiilor mercurului în peș

Mercury (Hg) is considered a toxic metal being present in different fi sh species in quantities that increase in direct proportion to the progressive positioning of the species in the food chain. Assessing the variability of Hg concentration in different fi sh species is essential for assessing population exposure to Hg through fish consumption. This is a descriptive study; the data being collected by both direct and indirect method. 189 samples (Dp) were collected during October 2017 according to the requirements of ГОСТ 26927-86. 23.025 analytical results were extracted from ”GEMS/Food contaminants”, characteristic of the period 01.01.1972 – 31.12.2018. The data of the 17 fi sh species included were processed in IBM SPSS statistics 26, with the assessment of mean values (m), standard deviation (SD) and the Mann-Whitney U test applied. The highest average concentrations for Dp, were estimated for pike (n=7) – 0,144 mg/kg ± 0,031, sea perch (n=5) – 0,140 mg/kg ± 0,011, tuna (n=10) – 0,109 mg/kg ± 0,028. According to ”GEMS/Food”, the highest average Hg concentrations are: shark (n=1698) – 0,828 mg/kg ± 0,750, tuna (n=2945) – 0,305 mg/kg ± 0,318 and sea perch (n=243) – 0,207 mg/kg ± 0,330. Data are presented as m±SD. Applying the Mann-Whitney U test we estimated that for 8 of the 17 fish species there was no statistically signifi cant diff erence (p>0,05), for 9 species there was a statistically signifi cant diff erence (p <0,05). The results obtained suggest that the use of a small number of investigations of Hg in fish to assess the exposure of the population to Hg, they are less likely to include the real variability of mercury concentrations in fish.

Ртуть (Hg) является токсичным металлом, присутствующим в различных видах рыб в количествах, которые увеличиваются прямо пропорционально количеству потребляемых видов рыб. Анализ содержания Hg в различных видах рыб имеет важное значение для оценки воздействия ртути на население в результате потребления рыбы. Представленное исследование является описательным, данные были собраны как прямым, так и косвенным методом. 23025 аналитических результатов получены из ”GEMS/Пищевые загрязнители”, характерные для периода 01.01.1972 – 31.12.2018. В октябре 2017 года отобрано 189 образцов рыб (Дп) в соответствии с требованиями ГОСТ 26927-86. Данные по содержанию Hg в 17 видах рыб из всех отобранных образцов были обработаны в IBM SPSS Statistic 26 с оценкой средних значений (m), стандартного отклонения (SD) и U-критерия Манна-Уитни. Самые высокие средние концентрации после (Дп) были получены для щуки (n=7) – 0,144 мг/кг ± 0,031, морского окуня (n=5) – 0,140 мг/кг ± 0,011, тунца (n=10) – 0,109 мг/кг ± 0,028. По данным ”GEMS/Food”, самые высокие средние концентрации ртути следующие: акула (n=1698) – 0,828 мг/кг ± 0,750, тунец (n=2945) – 0,305 мг/кг ± 0,318 и морской окунь (n=243) – 0,207 мг/кг ± 0,330. Было установлено, что для 8 из 17 видов рыб статистически значимого различия концентраций не было (р>0,05), для 9 видов различия были статистически достоверны (р<0,05). Таким образом, для оценки воздействия ртути на население использование небольшого количества проб для исследований ртути в рыбе, не позволяет выявить реальную вариабельность концентраций ртути в рыбе.

Cuvinte-cheie
mercur, specii de pește, consum,

mercury, exposure, fish species,

ртуть, виды рыб, потребление