Medicinal and aromatic plant varieties developed in the Republic of Moldova
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
498 6
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-11 19:31
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
633.88(478) (13)
Aromatic plants. Condiment plants. Oleaginous plants. Dye plants. Tanning plants. Medicinal plants (433)
SM ISO690:2012
GONCEARIUC, Maria. Medicinal and aromatic plant varieties developed in the Republic of Moldova. In: Oltenia - studii si comunicari stiintele naturii, 2014, nr. 1(30), pp. 29-34. ISSN 1454-6914.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Oltenia - studii si comunicari stiintele naturii
Numărul 1(30) / 2014 / ISSN 1454-6914

Medicinal and aromatic plant varieties developed in the Republic of Moldova

Soiuri de plante medicinale şi aromatice elaborate în Republica Moldova

CZU: 633.88(478)

Pag. 29-34

Gonceariuc Maria
 
Institute of Genetics, Physiology and Plant Protection of the Moldovan Academy of Sciences
 
 
Disponibil în IBN: 13 noiembrie 2020


Rezumat

The studies carried out in the area of genetics and breeding of aromatic and medicinal plants in the Republic of Moldova have resulted in the development of new high-efficient cultivars. The new cultivars of Salvia sclarea that are early-, medium- and late-ripening allow the production of 18-24.8 t/ha of inflorescences and 67-79 kg/ha of essential oil depending on the variety. New Lavandula angustifolia clone cultivars, named Moldoveanca-4, Alba-7, and Vis Magic-10 with a different harvesting time have been developed. Their producing capacity is 125-245 kg/ha of essential oil and varies with the variety. The works carried out on the breeding of Anethum graveolens have afforded a cultivar named Ambassador with a producing capacity of 10.5 t/ha of raw material and 88.9 kg/ha of essential oil with a carvone content of 39.8%. A new cultivar named Miracol has been developed in Salvia officinalis, which contributes to a producing capacity of 900 kg/ha of dry leaves or 18 kg/ha of essential oil for a single harvesting. The research conducted on Silybum marianum has provided a new cultivar named Argintiu, which is early-ripening with a fruit producing capacity of approximately 890-1,000 kg/ha. Hybridizations and individual selections have produced two new cultivars of Calendula officinalis – Nataly and Diana with a production making more than 1,000 kg/ha of dry inflorescences and a content of flavones and polyphenols of 0.624-0.873% and 0.988-1.038% respectively, depending on the variety.

Cercetările în domeniul geneticii şi ameliorării plantelor medicinale şi aromatice în Republica Moldova au condus la obţinerea unor soiuri noi cu productivitate înaltă. Soiurile noi de Salvia sclarea având perioade de recoltare timpurii, medii şi tardive, asigură obţinerea unei producţii de 18.0-24.8 t/ha de inflorescenţe şi 67-79 kg/ha de ulei esenţial în funcţie de soi. La specia Lavandula angustifolia au fost create soiuri-clone Moldoveanca-4, Alba-7 and Vis Magic-10 cu perioada de recoltare diferită. Potenţialul de producţie a acestora este de 125-245 kg/ha de ulei esenţial în dependenţă de soi. Lucrările de ameliorare la Anethum graveolens s-au soldat cu crearea soiului Ambasador la care potenţialul de producţie este de 10.5 t/ha materie primă şi 88.9 kg/ha ulei esenţial cu conţinut de 39.8 % de carvonă. A fost creat şi un soi nou de Salvia officinalis, numit Miracol. Soiul poate asigura obţinerea unei producţii de 900 kg/ha frunze uscate sau 18kg/ha ulei esenţial la o singură recoltare. Cercetările de ameliorare efectuate la specia Glaucium flavum au rezultat elaborarea soiului Agat, cu randamentul de 24.0 t/ha de herba proaspătă în trei ani de exploatare a plantaţiei. La specia Silybum marianum cercetările s-au încununat cu crearea soiului timpuriu Argintiu, care are capacitatea de producţie de cca 890-1000 kg/ha. Prin hibridări şi selectări individuale au fost elaborate soiurile Nataly şi Diana de Calendula officinalis. Acestea formează inflorescenţe involte care asigură o producţie de peste 1000 kg/ha de materie primă uscată cu conţinut de flavone de 0,624-0,873% şi polifenoli de 0,988-1,038% în funcţie de soi.

Cuvinte-cheie
medicinal and aromatic plants, variety, essential oil, Yield, polyphenols, flavones,

plante medicinale și aromatice, soi, ulei esenţial, productivitate, polifenoli, flavone.