Viziuni metadiscursive în proiectul „Arhiva de Folclor a Moldovei și Bucovinei la jumătate de secol de la înființare”. In honorem prof. univ., dr. I. H. Ciubotaru – 80
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
528 3
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-20 19:07
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
[398+821.135.1-3.09](478)(092) (1)
SM ISO690:2012
COLAC, Tudor. Viziuni metadiscursive în proiectul „Arhiva de Folclor a Moldovei și Bucovinei la jumătate de secol de la înființare”. In honorem prof. univ., dr. I. H. Ciubotaru – 80. In: Filologia modernă: realizări şi perspective în context european: Paul GOMA In memoriam. Est-etica rezistenței prin adevăr, 6 octombrie 2020, Chişinău. Chişinău: "Tipocart Print" SRL, 2020, Ediţia 14, pp. 53-60. ISBN 978-9975-3392-9-2.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Filologia modernă: realizări şi perspective în context european
Ediţia 14, 2020
Colocviul "Filologia modernă: realizări şi perspective în context european"
Chişinău, Moldova, 6 octombrie 2020

Viziuni metadiscursive în proiectul „Arhiva de Folclor a Moldovei și Bucovinei la jumătate de secol de la înființare”. In honorem prof. univ., dr. I. H. Ciubotaru – 80

CZU: [398+821.135.1-3.09](478)(092)

Pag. 53-60

Colac Tudor
 
Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”
 
 
Disponibil în IBN: 6 noiembrie 2020


Rezumat

Această comunicare este un omagiu prilejuit de o aniversare dublă: jumătate de secol de la fondarea Arhivei de Folclor a Moldovei și Bucovinei la Iași, România și celor 80 de ani ai întemeietorului ei, profesorul universitar, doctor în etnologie Ion H. Ciubotaru. Autorul comunicării expune, în ordine cronologică, etapele de constituire a acestui proiect temerar, de la începuturi și până în prezent, developând experiențele protagonistului în multiple ipostaze curriculare, din studenție până la elaborări pe plan local, național și universal, recunoscute prin aprecieri edificatoare și viziuni ale unor specialiști în domeniu din țară, Europa și din lume drept realizări cu impact și contribuții științifice remarcabile. Sunt evidențiate și cercetările științifice ale protagonistului, dedicate fenomenelor culturii populare din spațiul basarabean. Comunicarea se înfățișează drept o pledoarie empatică ce ne profilează în prin plan o personalitate notorie a culturii românești contemporane.

This communication is a tribute to a double anniversary: half a century since the founding of the Folklore Archive of Moldova and Bucovina in Iasi, Romania and the 80th anniversary of its founder, university professor, doctor of ethnology Ion H. Ciubotaru. The author of the communication sets out in chronological order the stages of establishing this daring project, from the beginning to the present, developing the protagonist’s experiences in multiple curricular poses, from student to local, national and universal elaborations, recognized by edifying appreciations and visions of specialists in the field in the country, European and in the world as achievements with impact and remarkable scientific contributions. The scientific researches of the protagonist are also highlighted, dedicated to the phenomena of popular culture in the Bessarabian space. The communication is presented as an empathic plea that outlines in the close-up a notorious personality of the contemporary Romanian culture.

Cuvinte-cheie
etnolog, folclor, arhivă, fond, subiect, corpus, tipologie, gen, specie, datină, obicei, cutumă,

ethnologist, folklore, archive, background, subject, corpus, typology, Genus, species, tradition, custom