Regimul nocturn al imaginarului gastronomic în literatură sau despre caracterul neordinar al mâncării
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
624 8
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-12 00:17
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
641.565(083.12)392.8(084)(03) (1)
Home economics. Domestic science. Housekeeping (166)
SM ISO690:2012
GÎRLEA, Olesea. Regimul nocturn al imaginarului gastronomic în literatură sau despre caracterul neordinar al mâncării. In: Philologia, 2020, nr. 3-4(309-310), pp. 28-38. ISSN 1857-4300.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Philologia
Numărul 3-4(309-310) / 2020 / ISSN 1857-4300 /ISSNe 2587-3717

Regimul nocturn al imaginarului gastronomic în literatură sau despre caracterul neordinar al mâncării

The night regime of the gastronomic imaginary in literature or about the unusual character of the food

CZU: 641.565(083.12)392.8(084)(03)

Pag. 28-38

Gîrlea Olesea
 
Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”
 
 
Disponibil în IBN: 4 noiembrie 2020


Rezumat

In this article we aim to address the subject of food in literature as an eminently negative factor. Viewed through the prism of the “nocturnal regime of the imaginary” (G. Durand) food can be represented by the mystery of darkness, so that a clear aspect of the “kitchen motif that doubles as an anti-kitchen” (Claude Lévi-Stauss) is fully outlined. We will bring as examples fragments and analyzes of texts from curses, fairy tales, stories, literary texts that containallusions to the gastronomy of negative menus/predispositions that influence personal human behavior and the negative propensity on others fragments of myths that contain clues about gastronomy and the origin of food in a negative context. We will refer to the indirect description of the character starting from the consumption of food as displeasure, need or habit. We will reflect on the consumption of strange/shocking food who turn the characters into superheroes (they have unsuspected powers, they can do what they previously couldn’t), or it put them under the sign of disgrace and repulsion.

Ne propunem în articolul respectiv să abordăm subiectul mâncării în literatură ca factor eminamente negativ. Privită prin prisma „regimului nocturn al imaginarului” (G. Durand), mâncarea poate fi reprezentată prin misterul tenebrelor, astfel încât se conturează deplin un aspect clar al „motivului bucătăriei care se dedublează în antibucătărie” (Claude Lévi-Stauss). Vom aduce ca exemple fragmente și analize de texte din blesteme, basme, povești, texte literare care conțin aluzii la gastronomia menirilor/predispunerilor negative care influențează comportamentul uman personal și predispunerile negative asupra altora, fragmente de mituri care conțin indicii despre gastronomia și originea unor alimente în context negativ. Ne vom referi la descrierea indirectă a personajului pornind de la consumul mâncării ca displăcere, nevoie sau obișnuință. Vom reflecta asupra consumului de mâncăruri ciudate/șocante care fie transformă personajele în supereroi (au puteri nebănuite, pot face ceea ce anterior nu puteau), fie îi pun sub semnul dizgrației și repulsi

Cuvinte-cheie
nocturnal, displeasure, anti-cooking, negative, Food, imaginary, disgrace,

nocturn, displăcere, antibucătărie, negativ, alimente, imaginar, dizgrație