Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
761 39 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-01-14 16:17 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
613.2+616.9:578.834.1 (1) |
Dietetics. Nutrition principles applied to feeding and foods (181) |
Communicable diseases. Infectious and contagious diseases, fevers (585) |
Virology (442) |
SM ISO690:2012 RUBANOVICI, Vladislav, CHIRLICI, Alexei, CEBANU, Serghei. Rolul nutriţiei în profilaxia şi tratamentul COVID-19. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova, 2020, nr. 2(24), pp. 170-179. ISSN 2345-1467. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova | ||||||
Numărul 2(24) / 2020 / ISSN 2345-1467 | ||||||
|
||||||
CZU: 613.2+616.9:578.834.1 | ||||||
Pag. 170-179 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Introducere. Alimentaţia echilibrată este foarte importantă înainte şi în timpul unei infecţii. În cazul unui proces infecţios, organismul uman are nevoie de un surplus de energie şi de nutrienţi prin urmare, menţinerea unei alimentaţii echilibrate este foarte importantă în timpul pandemiei de COVID-19. Deşi, niciun fel de alimente nu poate preveni această infecţie, o alimentaţie echilibrată prezintă un suport important în menţinerea şi consolidarea sistemului imun al organismului uman. Material şi metode. A fost efectuată o cercetare în PubMed şi Scholar Google, inclusiv în datele bibliografice ale articolelor accesate, referitor la rolul nutriţiei în menţinerea şi consolidarea rezistenţei organismului uman către COVID-19, dar şi către alte infecţii, cauzate de virusuri şi microbi. Pe lângă acţiunea generală a raţiilor alimentare, s-a studiat rolul individual al diferitor substanţe nutritive şi biologic active, cât şi mecanismele de acţiune ale acestora. În procesul de studiu, au fost utilizate următoarele cuvinte cheie: „alimentaţie echilibrată”, „sănătate”, „vitamine”, „elemente minerale”, „pandemie COVID-19”, „prevenţie”, „tratament”. Rezultate. În menţinerea şi consolidarea rezistenţei organismului, un rol deosebit îl joacă vitaminele liposolubile A, D, E, vitaminele hidrosolubile C, B6, B12 şi acidul folic, elementele minerale seleniu, zinc, cupru, fier şi magneziu. Dintre macronutrienţii, care sunt surse de energie, a fost depistat rolul pozitiv a doi acizi graşi polinesaturaţi din seria omega-3 şi, anume, a acidului gamma-linolenic şi a acidului eicosapentaenoic. S-au constat mecanisme diferite de acţiune ale nutrienţilor care, într-un final, au rol comun în menţinerea şi consolidarea sistemului imun al organismului uman. Concluzii. O alimentaţie echilibrată este importantă în menţinerea şi consolidarea rezistenţei organismului uman, contribuind la prevenirea, tratarea şi recuperarea pacienţilor cu COVID-19. Analiza datelor obţinute, a pus în evidenţă rolul deosebit a unor nutrienţi: vitaminele A, D, E, C, B6, B12 şi acidul folic, elementele minerale Se, Zn, Cu, Fe, Mg şi 2 acizi graşi polinesaturaţi din seria omega-3 (acid gamma-linolenic şi acidul eicosapentaenoic). Este apreciat şi rolul microbiomului sistemului digestiv. |
||||||
Cuvinte-cheie COVID-19, alimentaţie echilibrată, substanţe nutritive şi biologic active, prevenţie, COVID-19, balanced diet, nutrients and biologically active substances, prevention |
||||||
|