Rolul nutriţiei în profilaxia şi tratamentul COVID-19
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
761 39
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-14 16:17
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
613.2+616.9:578.834.1 (1)
Dietetics. Nutrition principles applied to feeding and foods (181)
Communicable diseases. Infectious and contagious diseases, fevers (585)
Virology (442)
SM ISO690:2012
RUBANOVICI, Vladislav, CHIRLICI, Alexei, CEBANU, Serghei. Rolul nutriţiei în profilaxia şi tratamentul COVID-19. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova, 2020, nr. 2(24), pp. 170-179. ISSN 2345-1467.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova
Numărul 2(24) / 2020 / ISSN 2345-1467

Rolul nutriţiei în profilaxia şi tratamentul COVID-19

The role of nutrition in the prophylaxis and treatment of COVID-19

CZU: 613.2+616.9:578.834.1

Pag. 170-179

Rubanovici Vladislav, Chirlici Alexei, Cebanu Serghei
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 22 octombrie 2020


Rezumat

Introducere. Alimentaţia echilibrată este foarte importantă înainte şi în timpul unei infecţii. În cazul unui proces infecţios, organismul uman are nevoie de un surplus de energie şi de nutrienţi prin urmare, menţinerea unei alimentaţii echilibrate este foarte importantă în timpul pandemiei de COVID-19. Deşi, niciun fel de alimente nu poate preveni această infecţie, o alimentaţie echilibrată prezintă un suport important în menţinerea şi consolidarea sistemului imun al organismului uman. Material şi metode. A fost efectuată o cercetare în PubMed şi Scholar Google, inclusiv în datele bibliografice ale articolelor accesate, referitor la rolul nutriţiei în menţinerea şi consolidarea rezistenţei organismului uman către COVID-19, dar şi către alte infecţii, cauzate de virusuri şi microbi. Pe lângă acţiunea generală a raţiilor alimentare, s-a studiat rolul individual al diferitor substanţe nutritive şi biologic active, cât şi mecanismele de acţiune ale acestora. În procesul de studiu, au fost utilizate următoarele cuvinte cheie: „alimentaţie echilibrată”, „sănătate”, „vitamine”, „elemente minerale”, „pandemie COVID-19”, „prevenţie”, „tratament”. Rezultate. În menţinerea şi consolidarea rezistenţei organismului, un rol deosebit îl joacă vitaminele liposolubile A, D, E, vitaminele hidrosolubile C, B6, B12 şi acidul folic, elementele minerale seleniu, zinc, cupru, fier şi magneziu. Dintre macronutrienţii, care sunt surse de energie, a fost depistat rolul pozitiv a doi acizi graşi polinesaturaţi din seria omega-3 şi, anume, a acidului gamma-linolenic şi a acidului eicosapentaenoic. S-au constat mecanisme diferite de acţiune ale nutrienţilor care, într-un final, au rol comun în menţinerea şi consolidarea sistemului imun al organismului uman. Concluzii. O alimentaţie echilibrată este importantă în menţinerea şi consolidarea rezistenţei organismului uman, contribuind la prevenirea, tratarea şi recuperarea pacienţilor cu COVID-19. Analiza datelor obţinute, a pus în evidenţă rolul deosebit a unor nutrienţi: vitaminele A, D, E, C, B6, B12 şi acidul folic, elementele minerale Se, Zn, Cu, Fe, Mg şi 2 acizi graşi polinesaturaţi din seria omega-3 (acid gamma-linolenic şi acidul eicosapentaenoic). Este apreciat şi rolul microbiomului sistemului digestiv.

Introduction. A balanced diet is very important before and during an infection. In infections, the human body needs more energy and nutrients. Therefore, maintaining a balanced diet is very important during the COVID-19 pandemic. Although no food can prevent this infection, a balanced diet is an important support for maintaining and strengthening the human body’s immune system. Material and methods. It was performed a search in PubMed and Scholar Google, inclusively in references of the found articles, regarding the role of nutrition in maintaining beand strengthening the resistance of the human body to COVID19, but also to other infections, caused by viruses and microorganisms. In addition to the general action of food diets, the concrete role of different nutrients, their mechanisms of action were studied. There were used the following keywords: “balanced diet”, “health”, “vitamins”, “minerals”, “COVID-19 pandemic”, “prevention”, “treatment”. Results. In maintaining and strengthening of the body’s resistance, a special role is played by fat-soluble vitamins A, D, E, water-soluble vitamins C, B6, B12 and folic acid, the mineral elements selenium, zinc, copper, iron and magnesium. Among the macronutrients, which are energy sources, the positive role of two polyunsaturated fatty acids from the omega – 3 series, namely – gamma-linolenic acid and eicosapentaenoic acid was found. There are different mechanisms of action of nutrients, which are ultimately aimed at maintaining and strengthening the immune system of the human body. Conclusions. A balanced diet provides solid and beneficial support in the prevention, treatment and recovery of patients with COVID-19. The analysis of the obtained data revealed the special role of some nutrients: vitamins A, D, E, C, B6, B12 and folic acid, the mineral elements Se, Zn, Cu, Fe, Mg and two polyunsaturated fatty acids from the series omega – 3 (gamma-linolenic acid and eicosapentaenoic acid). The role of the microbiome of the digestive system is also appreciated.

Cuvinte-cheie
COVID-19, alimentaţie echilibrată, substanţe nutritive şi biologic active, prevenţie,

COVID-19, balanced diet, nutrients and biologically active substances, prevention