The impact of the pandemic on the agri-food system
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
800 57
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-14 15:37
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
351.773:614.31:616-036.21 (1)
Particular activities of public administration (1071)
Sanitary inspection and control (92)
Pathology. Clinical medicine (6963)
SM ISO690:2012
SIMINIUC, Rodica, ŢURCANU, Dinu. The impact of the pandemic on the agri-food system. In: Journal of Social Sciences, 2020, vol. 3, nr. 3, pp. 85-94. ISSN 2587-3490. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.3971973
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Journal of Social Sciences
Volumul 3, Numărul 3 / 2020 / ISSN 2587-3490 /ISSNe 2587-3504

The impact of the pandemic on the agri-food system

DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.3971973
CZU: 351.773:614.31:616-036.21

Pag. 85-94

Siminiuc Rodica, Ţurcanu Dinu
 
Technical University of Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 21 septembrie 2020


Rezumat

The COVID-19 pandemic has caused a large number of casualties worldwide and is an unprecedented challenge, with profound social and economic consequences, including compromising food and nutrition security. Traffic restrictions within and between countries can impede food-related logistics services, disrupt food supply chains and affect food availability. The consequences of the limits on the movement of agricultural labour and the supply of inputs present critical challenges for food production, endangering the food security of all, especially the populations of poor countries. Incorrect information of the population proliferates more easily, especially in times of crisis, when an excessive amount of information, data and potential solutions (real or false) on the current problem is proposed. Responses must be well coordinated worldwide to limit the consequences, end the pandemic and prevent it from recurring.

Pandemia COVID-19 a provocat un număr mare de victime la nivel mondial și reprezintă o provocare fără precedent, cu consecințe sociale și economice profunde, inclusiv compromiterea securității alimentare și nutriționale. Limitele circulației în interiorul și între țări pot împiedica serviciile de logistică legate de alimente, pot perturba lanțurile alimentare de aprovizionare și pot afecta disponibilitatea alimentelor. Consecințele limitelor privind circulația forței de muncă agricole și a ofertei de inputuri prezentă provocări critice pentru producția de alimente, punând în pericol securitatea alimentară a tuturor, în special a populațiilor din țările sărace. Informarea incorectă a populației proliferează, mai ușor, în special, în perioadele de criză, când se propune o cantitate excesivă de informații, date și potențiale soluții (reale sau false) cu privire la problema actuală. Răspunsurile trebuie să fie bine coordonate la nivel mondial, pentru a limita consecințele, a pune capăt pandemiei și a preveni reapariția acesteia.

Cuvinte-cheie
food security, information, health, COVID-19, HORECA, metrofood-Ri,

securitate alimentară, informare, sănătate, COVID-19, HORECA, metrofood-Ri