From Ultima Thule to the Hellespont – Some remarks on the bone points of the Iron Age
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
780 1
Ultima descărcare din IBN:
2020-04-16 20:20
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
903.22(481) (1)
Prehistory. Prehistoric remains, artefacts, antiquities (254)
SM ISO690:2012
MARTENS, Jes. From Ultima Thule to the Hellespont – Some remarks on the bone points of the Iron Age. In: Plural. History, Culture, Society, 2019, nr. 2, pp. 43-52. ISSN 2345-1262.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Plural. History, Culture, Society
Numărul 2 / 2019 / ISSN 2345-1262 /ISSNe 2345-184X

From Ultima Thule to the Hellespont – Some remarks on the bone points of the Iron Age

De la Ultima Thule la Hellespont – câteva observații despre vârfurile din os în perioada epocii fierului

CZU: 903.22(481)

Pag. 43-52

Martens Jes
 
Museum of Cultural History of Oslo
 
 
Disponibil în IBN: 9 aprilie 2020


Rezumat

Taking the outset in two finds of bone points in Norway, the distribution and use of the artefact type is discussed. Points of bone and antler are frequently found at settlements and in wetlands in Northern Europe. However, the exact distribution of the artefact type is hard to determine because its modest design makes it easy to overlook. This is also the reason why it is usually looked upon as a sign of poverty and as second rate. It seems the artefact type had more than one area of use; as a tool, as an implement for fishing and hunting, and as a combat weapon. Concerning the latter, it is argued that the points of bone and antler were valued and efficient weapons that more likely served as spears rather than javelins. This is confirmed by ancient written sources

Pornind de la două descoperiri de vârfuri din os din Norvegia, se propune spre discuţie distribuția și utilizarea acestui tip de artefact. Vârfurile din os și corn de cerb sunt frecvent întâlnite în așezările și în zonele umede ale Europei de Nord. Cu toate acestea, distribuția exactă a respectivului tip de artefact este greu de determinat, deoarece designul său modest îl face ușor de trecut cu vederea. Acesta este și motivul pentru care este privit de obicei ca un semn al sărăciei și ca o piesă de a doua mână. Se pare că tipul de artefact a avut mai multe funcţionalităţi. Ele puteau servi în calitate de unelte, de ustensile de pescuit şi vânătoare sau ca arme de luptă. În ceea ce privește funcţionalitatea de armă, se susține că vârfurile din os și corn de cerb erau arme preţuite și eficiente care, probabil, au servit, mai degrabă, ca sulițe decât în calitate de lance. Acest fapt este confirmat şi de surse scrise antice.

Cuvinte-cheie
pre-roman Iron Age, Bone Points, Antler Points, Weaponry, Spears,

epoca preromană a fierului, vârfuri din os, vârfuri din corn de cerb, arme, sulițe