Valorificarea cianobacteriei Spirulina Platensis in biotehnologiile contemporane
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
418 0
SM ISO690:2012
ELENCIUC, Daniela. Valorificarea cianobacteriei Spirulina Platensis in biotehnologiile contemporane. In: Biotehnologii avansate – realizări şi perspective: Simpozionul ştiinţific naţional cu participare internaţională, 24-25 octombrie 2013, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Tipografia Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2013, Ediția III-a, p. 99.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Biotehnologii avansate – realizări şi perspective
Ediția III-a, 2013
Simpozionul "Biotehnologii avansate – realizări şi perspective"
Chişinău, Moldova, 24-25 octombrie 2013

Valorificarea cianobacteriei Spirulina Platensis in biotehnologiile contemporane


Pag. 99-99

Elenciuc Daniela
 
Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 19 martie 2020



Teza

Creşterea şi multiplicarea cianobacteriilor, precum şi producerea diferitor substanţe bioactive sunt coordonate de expresia genomului tulpinilor utilizate. Obţinerea conţinutului maxim al unui principiu bioactiv poate fi prognozată prin dirijarea unor căi metabolice aparte, modificând componenţa mediului nutritiv, parametrii cultivării: intensitatea luminii, durata cultivării, temperatura şi pH-ul mediului, sau utilizând unii compuşi coordinativi. În ultimii ani creşte interesul specialiştilor faţă de preparatele obţinute din biomasa de spirulină îmbogăţită cu diverse microelemente cu o semnificaţie fiziologică pronunţată, printre care se numără şi cromul.Cantitatea de crom din organismul uman scade proporţional cu înaintarea în vârstă, precum şi în urma activităţilor fizice intense. Lipsa cromului poate duce la creşterea în greutate sau la diabet zaharat şi la majorarea nivelului colesterolului în sânge. În lipsa cromului la sportivi se reduce randamentul fizic şi este împiedicată dezvoltarea musculaturii. Obţinerea unei biomase de spirulină cu un conţinut majorat şi prognozat de crom ar putea contribui la ameliorarea stării unui număr impunător de bolnavi de diabet zaharat. Cromul participă la activarea receptorilor insulinei, sporind rata interceptării intracelulare a glucozei. Remediile propuse azi pe piaţă sunt obţinute în urma sintezei chimice, iar unele din ele au dovedit a avea efecte recedive, ca afectarea procesului de replicare a ADN-lui, apariţia tumorilor cancerigene. În prezentul studiu ne-am propus să elaborarăm procedee, care ar permite obţinerea unei biomase de spirulină cu crom legat de către componentele organice a spirulinei, ce ar putea servi drept sursă de obţinere a unor preparate antidiabetice noi. Cercetările anterioare au scos în evidenţă 2 compuşi coordinativi ai Cr(III), care asigură o productivitate sporită şi un conţinut optim de crom metabolizat în biomasa de spirulină:[K2Cr2(SO4)4]•12H2O şi K2[Cr(NTA)(C2O4)(H2O)]•2H2O.În baza lor şi cu aplicarea metodelor matematice de planificare a experienţelor au fost elaborate 2 procedee noi de obţinere a biomasei de spirulină cu utilizarea mediului optimizat SP-1 pentru tulpina Spirulina platensis. Conţinutul maxim al cromului este determinat la administrarea a 30,0mg/l în a treia zi de cultivare a [K2Cr2(SO4)4]•12H2O (352,2mg/%), K2[Cr(NTA)(C2O4)(H2O)]•2H2O (513,7mg%). Utilizarea unor concentraţii sporite duce la micşorarea atât a ratei cromului în biomasă cât şi a productivităţii. Biomasa obţinută poate fi utilizată pentru obţinerea unor produse nutraceutice cromocomponente, precum şi pentru obţinerea unor biopreparate antidiabetice cu conţinut prognozat de acest bioelement şi principii bioactive.