Generalităţi despre limba română în perioada veche
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
566 15
Ultima descărcare din IBN:
2023-11-22 20:26
SM ISO690:2012
BOICENCO-ARSENI, Angela. Generalităţi despre limba română în perioada veche. In: Anatol Ciobanu – omul cetăţii limba română. În memoriam: 85 de ani de la naştere: În memoriam: 85 de ani de la naştere, 17 mai 2019, Chişinău. Chişinău: Centrul Editorial-Poligrafic al USM, 2019, pp. 229-235. ISBN 978-9975-149-05-1.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Anatol Ciobanu – omul cetăţii limba română. În memoriam: 85 de ani de la naştere 2019
Simpozionul "Anatol Ciobanu – omul cetăţii limba română"
Chişinău, Moldova, 17 mai 2019

Generalităţi despre limba română în perioada veche


Pag. 229-235

Boicenco-Arseni Angela
 
Universitatea de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 11 martie 2020


Rezumat

În acest articol ne vom referi la limba română din perioada veche. Limba română se formează într-o perioadă când sud-estul european nu era încă stăpânit de slavi sau aceştia abia îşi impuneau stăpânirea în nordul Peninsulei Balcanice, în Dacia şi Panonia. Dar adaptarea latinei la substratul traco-dacic, care prezenta unele asemănări antropologice şi lingvistice cu slavii şi cu ilirii, dădea limbii române un caracter destul de deosebit de acela pe care-1 căpătau limbile romanice din Apus, rezultate printr-o adaptare a latinei la substratul de acolo.

In thisarticlewewill refer tothe Romanian language in the old period. The Romanian languageisformed at a timewhenthe South-European wasnotyetdominatedbythe Slavs, or theybarelyimposedtheirdomination in thenorth of the Balkan Peninsula, in Dacia and Panonia. But theadaptation of Latin tothetraco-dacic substratum, whichhadsomeanthropologicaland linguistic similaritieswiththeSlavsandtheIllyrians, gavethe Romanian language a characterquite distinct fromthatobtainedbythe Romanic languages of the West, resultingfrom an adaptation of Latin tothesubstratesthere.

Cuvinte-cheie
limbaromână, perioadaveche, palatalizare, particularitățifonetice, dialecte, rotacism, intervocalic,

romanianlanguage, old age, palatalization, phoneticpeculiarities, dialects, rotacism, intervocal