Evaluarea igienică a obiectivelor de alimentaţie publică din Municipiul Chişinău, care prestează servicii pentru diverse festivităţi
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
656 7
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-18 14:11
SM ISO690:2012
CERBARI, Natalia. Evaluarea igienică a obiectivelor de alimentaţie publică din Municipiul Chişinău, care prestează servicii pentru diverse festivităţi. In: Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători, 21 iunie 2017, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: CEP ”Medicina”, 2017, p. 40. ISBN 978-9975-3168-4-2.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători 2017
Conferința "2017 - Anul „Nicolae Testemițanu”"
Chișinău, Moldova, 21 iunie 2017

Evaluarea igienică a obiectivelor de alimentaţie publică din Municipiul Chişinău, care prestează servicii pentru diverse festivităţi

Hygienic evaluation of the catering objectives in Chisinau Municipality, which provides services for various celebrations


Pag. 40-40

Cerbari Natalia
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 27 iulie 2018


Rezumat

Introducere. În ultima perioadă în mun. Chişinău a crescut considerabil numărul obiectivelor de alimentaţie publică, care prestează servicii pentru diverse festivităţi. În aceste obiective se deserveşte un număr mare de oameni. Acest fapt impune în mod deosebit respectarea cerinţelor de igienă. Scopul lucrării. Evaluarea condiţiilor igienice în obiectivele, care prestează servicii pentru diverse festivităţi şi trasarea unor măsuri de ameliorare a situaţiei. Material şi metode. Au fost apreciate rezultatele supravegherii de stat a sănătăţii publice în obiectivele menţionate în baza studierii a 246 de procese-verbale de examinare sanitară, efectuate de Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chişinău pe parcursul anilor 2014-2016.Totodată au fost studiate şi evaluate rezultatele analizelor de laborator a probelor de alimente. Rezultate. Au fost stabilite, în special, următoarele contravenţii sanitare: dotarea nesatisfăcătoare cu utilaj frigorific, iar cel existent parţial nu funcţionează. A fost depistată materie primă fără documente, care ar confirma inofensivitatea acesteia. În mare măsură, angajaţii nu respectă cerinţele de igienă personală, iar o parte din ei n-au trecut examenele medicale. Examenul microbiologic a scos la iveală probe neconforme. Structura probelor de alimente contaminate a fost, în medie, următoarea: patiseria cu cremă – 38,8%, gustările reci – 35,2%, bucatele din carne, peşte, altele – 26,0%. Concluzii. Este necesară o dotare mai bună a obiectivelor cu utilaj frigorific şi respectarea „lanţului – frig”. Se impune necesitatea unei instruiri igienice mai riguroase a personalului şi examinarea medicală sistematică. Executarea strictă a cerinţelor de igienă personală trebuie să fie obligatorie.  

Introduction. In the last period of time in Chisinau municipality has increased considerably the number of catering objectives, which provide services for various festivities. Within these objectives are served a large number of people. This fact requires particularly the compliance with hygiene requirements. Objective of the study. Assessment of hygienic conditions throughout objectives, which provide services for various festivities and drafting measures to improve the situation. Material and methods. There were assessed the results of state public health surveillance in mentioned catering objectives on the basis of 246 studied reports of sanitary examination performed by the Center of Public Health of Chisinau municipality during the years 2014-2016. The results of laboratory tests of food samples were evaluated. Results. In particular, the following sanitary contraventions have been laid down: unsatisfactory endowment with refrigeration equipment and the part of existing one does not work. It was found raw material without documents, which would confirm its safety. To a large extent employees do not comply with personal hygiene requirements, and some of them have not passed medical examinations. The microbiological examination revealed non-conforming samples. The structure of contaminated food samples was, on average, the following: pasty with cream – 38.8%, cold snacks – 35.2%, meat and fish, dishes, others – 26.0%. Conclusions. There is a need of better endowment of the refrigeration units and respect the “cold chain”. There is a need in more rigorous hygienic training of staff and systematic medical examination. Strict implementation of personal hygiene requirements must be mandatory.

Cuvinte-cheie
obiective de alimentaţie publică, festivităţi, cerinţe de igienă