Articolul precedent |
Articolul urmator |
![]() |
![]() ![]() |
Ultima descărcare din IBN: 2024-03-18 14:11 |
![]() CERBARI, Natalia. Evaluarea igienică a obiectivelor de alimentaţie publică din Municipiul Chişinău, care prestează servicii pentru diverse festivităţi. In: Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători, 21 iunie 2017, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: CEP ”Medicina”, 2017, p. 40. ISBN 978-9975-3168-4-2. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători 2017 | ||||||
Conferința "2017 - Anul „Nicolae Testemițanu”" Chișinău, Moldova, 21 iunie 2017 | ||||||
|
||||||
Pag. 40-40 | ||||||
|
||||||
![]() |
||||||
Rezumat | ||||||
Introducere. În ultima perioadă în mun. Chişinău a crescut considerabil numărul obiectivelor de alimentaţie publică, care prestează servicii pentru diverse festivităţi. În aceste obiective se deserveşte un număr mare de oameni. Acest fapt impune în mod deosebit respectarea cerinţelor de igienă. Scopul lucrării. Evaluarea condiţiilor igienice în obiectivele, care prestează servicii pentru diverse festivităţi şi trasarea unor măsuri de ameliorare a situaţiei. Material şi metode. Au fost apreciate rezultatele supravegherii de stat a sănătăţii publice în obiectivele menţionate în baza studierii a 246 de procese-verbale de examinare sanitară, efectuate de Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chişinău pe parcursul anilor 2014-2016.Totodată au fost studiate şi evaluate rezultatele analizelor de laborator a probelor de alimente. Rezultate. Au fost stabilite, în special, următoarele contravenţii sanitare: dotarea nesatisfăcătoare cu utilaj frigorific, iar cel existent parţial nu funcţionează. A fost depistată materie primă fără documente, care ar confirma inofensivitatea acesteia. În mare măsură, angajaţii nu respectă cerinţele de igienă personală, iar o parte din ei n-au trecut examenele medicale. Examenul microbiologic a scos la iveală probe neconforme. Structura probelor de alimente contaminate a fost, în medie, următoarea: patiseria cu cremă – 38,8%, gustările reci – 35,2%, bucatele din carne, peşte, altele – 26,0%. Concluzii. Este necesară o dotare mai bună a obiectivelor cu utilaj frigorific şi respectarea „lanţului – frig”. Se impune necesitatea unei instruiri igienice mai riguroase a personalului şi examinarea medicală sistematică. Executarea strictă a cerinţelor de igienă personală trebuie să fie obligatorie. |
||||||
Cuvinte-cheie obiective de alimentaţie publică, festivităţi, cerinţe de igienă |
||||||
|