Alimentele care provoacă insomnia
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
96 3
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-18 11:45
SM ISO690:2012
GRIGORIȚĂ, Maria-Emilia. Alimentele care provoacă insomnia. In: Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță, Ed. 1, 18-20 octombrie 2023, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: 2023, p. 99. ISSN 2345-1476.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță 2023
Conferința "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță"
1, Chişinău, Moldova, 18-20 octombrie 2023

Alimentele care provoacă insomnia

Foods that cause insomnia


Pag. 99-99

Grigoriță Maria-Emilia
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 27 decembrie 2023


Rezumat

Introducere. Insomnia și elemente ale insomniei sunt întâlnitedes în societatea actuală. Astfel, până la 50% din populațiaadultă suferă de simptome ale insomniei, iar 10% deinsomnie. Insomnia poate fi cauzată de o multitudine de factori,printre care se enumeră și alimentația. Scopul lucrării.Determinarea efectelor alimentației asupra duratei șicalității somnului și identificarea alimentelor care au efectenegative și prin ce mecanisme influențează acestea. Materialși metode. S-au analizat statistic conform datelor oficialepersoanele adulte care suferă de insomnie și simptome aleinsomniei, s-au analizat statistic persoanele afectate de insomnieși simptome ale insomniei din cauza alimentației,s-a cercetat mecanismele de acțiune care cauzează insomniacauzată de aportul alimentar. Rezumat: Printre alimentelecare provoacă o calitate scăzută a somnului s-au enumerat,în primul rând, carbohidrații cu încărcătură glicemicăridicată (cartoful, orezul, pâinea non-integrală, prăjiturile).Aceste alimente cresc glicemia și determină un răspunscompensator anti-glicemic, care ulterior scad nivelurileglicemice sub nivelurile normale, determinând activareahormonilor hiperglicemianți. Carbohidrații cresc și stresuloxidativ. Alimentele care conțin capsaicina, ridică niveluriletemperaturii corpului și irită mucoasa stomacală. Lipidelecresc nivelurile de orexină, care face parte din sistemul activatorreticular. Orice aliment consumat cu 2 ore înaintede masă afectează calitatea somnului. Concluzie: Alimentelece conțin carbohidrați cu încărcătură glicemică mare,consumul îndelungat de lipide și folosirea capsaicinei potprovoca insomnie și elemente ale insomniei. Totodată, oricealiment consumat înainte cu 2 ore influențează negativsomnul.

Background. Insomnia and elements of insomnia are commonin today’s society. Up to 50% of the adult population suffersfrom symptoms of insomnia, and 10% from insomnia.Multiple factors contribute to the development of insomnia,and one of them is nutrition. Objective of the study. Determinationof the nutrition effects on the duration and qualityof sleep, and explore the mechanisms through which theycontribute to insomnia. Materials and methods: Statisticalanalysis was conducted on data from adult individuals withinsomnia and insomnia symptoms. The study also focusedon individuals whose sleep issues were caused by dietaryfactors. Mechanisms of action related to food intake thatcontribute to insomnia were investigated. Results. Amongthe foods that cause poor sleep quality, carbohydrates witha high glycemic load (potatoes, rice, non-whole meal bread,cakes) were listed first. These foods raise blood glucoseand cause a compensatory anti-glycemic response, whichsubsequently lowers blood glucose levels below normallevels, causing the activation of hyperglycemic hormones.Carbohydrates also contribute to increased oxidative stress.Foods containing capsaicin raise body temperature levelsand irritate the stomach lining. Lipids increase levels oforexin, which is part of the reticular activating system. Anyfood consumed 2 hours before the meal affects the qualityof sleep. Conclusion. Consumption of carbohydrates witha high glycemic load, prolonged intake of lipids, and theconsumption of capsaicin-containing foods can contributeto insomnia and related sleep disturbances. Moreover, consumingany food within 2 hours of bedtime can negativelyimpact sleep quality.

Cuvinte-cheie
insomnie, simptome ale insomniei, carbohidraţi, lipide, capsaicină.,

insomnia, insomnia symptoms, carbohydrates, lipids, capsaicin.