Cătina albă sursă de antioxidant natural pentru sosul rece de tip maioneză
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
155 8
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-16 14:35
SM ISO690:2012
DIANU, Irina, MORARI, Sergiu. Cătina albă sursă de antioxidant natural pentru sosul rece de tip maioneză. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, 5-7 aprilie 2023, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Tehnica-UTM, 2023, Vol.2, pp. 261-264. ISBN 978-9975-45-956-3..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor
Vol.2, 2023
Conferința "Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor"
Chișinău, Moldova, 5-7 aprilie 2023

Cătina albă sursă de antioxidant natural pentru sosul rece de tip maioneză


Pag. 261-264

Dianu Irina, Morari Sergiu
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 15 noiembrie 2023


Rezumat

Maioneza este un produs alimentar semisolid în componenta căruia o parte majoră (7080%) sunt uleiurile de originea vegetală. Sosul fiind un produs bogat în lipide este supus procesului de râncezire. Ca urmare a procesului de oxidare a lipidelor apare miros de râncezire, modificări în culoare, textură. Aceasta influențează negativ asupra calității senzoriale a produsului. Pentru a minimaliza impactul negativ al oxidării lipidelor din sos și pentru a crește valoarea nutritivă a fost propusă înlocuirea parțială a acidului acetic cu piureul din cătină albă. Rezultate obținute au constatat că piureul din cătină albă poate încetini procesul de oxidare și în același timp oferă o valoare nutritivă mărită. S-a demonstrat că cea mai optimă concentrație de piureu din cătină albă, care asigură stabilitatea oxidativă a lipidelor este de 5%. Cu cât concentrația de cătină în proba de analizat este mai mare, cu atât valoarea indicelui de peroxid crește mai lent pe parcursul păstrării.

Cuvinte-cheie
piureul din cătina albă, oxidare, indice de peroxid, pH, aciditate titrabilă