Dozarea conținutului de acid ascorbic în fructele unor soiuri de afin-siberian Lonicera caerulea L.
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
241 1
Ultima descărcare din IBN:
2023-06-20 14:10
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
577.164.2.087:582.973 (2)
Bazele materiale ale vieții. Biochimie. Biologie moleculară. Biofizică (668)
Botanică sistematică (869)
SM ISO690:2012
POPA, Adriana, CALALB, Tatiana, CIORCHINA, Nina. Dozarea conținutului de acid ascorbic în fructele unor soiuri de afin-siberian Lonicera caerulea L.. In: Direcții de reformare a sistemului farmaceutic din perspectiva cursului european al Republicii Moldova, Ed. Ediția a 2-a, 28 aprilie 2023, Chişinău. Comrat: Universitatea de Stat din Comrat, 2023, Ediția a 2-a, pp. 238-239. ISBN 978-5-88554-205-0.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Direcții de reformare a sistemului farmaceutic din perspectiva cursului european al Republicii Moldova
Ediția a 2-a, 2023
Conferința "Direcții de reformare a sistemului farmaceutic din perspectiva cursului european al Republicii Moldova"
Ediția a 2-a, Chişinău, Moldova, 28 aprilie 2023

Dozarea conținutului de acid ascorbic în fructele unor soiuri de afin-siberian Lonicera caerulea L.

CZU: 577.164.2.087:582.973

Pag. 238-239

Popa Adriana1, Calalb Tatiana1, Ciorchina Nina2
 
1 Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“,
2 Grădina Botanică Naţională (Institut) "Alexandru Ciubotaru", USM
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 19 mai 2023


Rezumat

Introducere. În ultima perioadă se atestă sporirea solicitării produselor naturale cu conținut de vitamine. În acest sens se înscriu fructele de afin-siberian L.caerulea. Această specie are centru nativ în zonele cu climă rece temperată a emisferei de nord. Amelioratorii au creat soiuri de afin-siberian cu potențial adaptiv plastic la factorii de mediu, care au fost aclimatizate la condiile climatice ale Republicii Moldova. Cinci soiuri de afin-siberian (Nimfa, Sinicsa, Leningradskii velican, Blue velvet, Carina) au fost multiplicate in vitro, create colecții de plante în GBN „Alexandru Ciubotaru”, iar în fructele acestora s-a determinat conținutul de acid ascorbic. Scopul lucrării. Dozarea acidului ascorbic în fructele unor soiuri de afin-siberian L. caerulea. Material și metode. În calitate de material biologic au servit fructele de la 5 soiuri de afin-siberian (Nimfa, Sinicsa, Leningradskii velican, Blue velvet, Carina), multiplicate in vitro, din colecția de plante a GBN „Alexandru Ciubotaru”. Dozarea acidului a fost efectuată prin metoda titrimetrică [1]. Rezultate. Analiza rezultatelor obținute privind dozarea acidului ascorbic denotă că conținutul exprimat în mg/100g produs vegetal variază de la 256.2 până la 465.8. Fructele soiurilor Carina și Lemingradsckii velican se caracterizează cu cele mai mari valori de acid ascorbic (respectiv, 465.8 și 434.8), iar soiurile Sinicsa și Blue velvet au același conținut – 264.0, urmate de soiul Nimfa cu cel mai mic conținut – 256.2. Ultimele 3 soiuri au conținutul de acid ascorbic aproape înjumătățit față de soiurile Carina și Lemingradsckii velican. Menționăm că, valorile conținutului acidului ascorbic în fructele soiurilor analizate sunt aproape similare cu cele de la plantele crescute în alte regiuni geografice [2]. Concluzii. Datele obținute demonstrează că plantele la toate 5 soiuri de L.caerulea analizate pot servi surse de fructe cu conținut bogat de acid ascorbic ca alternativă la speciile de plante tradiționale (Rosa canina L., Hippophae rhamnoides L., Ribes nigrum L., Rubus idaeus L.) din Republica Moldova.

Cuvinte-cheie
Lonicera caerulea, soiuri, fructe, acid ascorbic