Particularitățile consumului suplimentelor alimentare
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
278 9
Ultima descărcare din IBN:
2024-05-22 21:45
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
613.292+615.32 (4)
Dietă. Principii de nutriţie aplicate la hrană şi alimente (186)
Medicamentele potrivit originii lor (479)
SM ISO690:2012
RUSU, Mădălina, GANDACOV, Vladilena, UNCU, Livia. Particularitățile consumului suplimentelor alimentare. In: Direcții de reformare a sistemului farmaceutic din perspectiva cursului european al Republicii Moldova, Ed. Ediția a 2-a, 28 aprilie 2023, Chişinău. Comrat: Universitatea de Stat din Comrat, 2023, Ediția a 2-a, pp. 150-151. ISBN 978-5-88554-205-0.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Direcții de reformare a sistemului farmaceutic din perspectiva cursului european al Republicii Moldova
Ediția a 2-a, 2023
Conferința "Direcții de reformare a sistemului farmaceutic din perspectiva cursului european al Republicii Moldova"
Ediția a 2-a, Chişinău, Moldova, 28 aprilie 2023

Particularitățile consumului suplimentelor alimentare

CZU: 613.292+615.32

Pag. 150-151

Rusu Mădălina, Gandacov Vladilena, Uncu Livia
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 17 mai 2023


Rezumat

Introducere. Suplimentele alimentare sunt produse alimentare, al căror scop este de a suplimenta regimul alimentar și care reprezintă surse concentrate de nutrienți sau alte substanțe cu efect nutritiv sau fiziologic, prezentate sub formă de doze unitare mici [2]. Tendințele actuale în alimentația populației sunt orientate spre utilizarea excesivă a produselor alimentare înalt procesate. Acestea sunt caracterizate printr-un grad înalt de rafinare, concentrare, cu o densitate energetică sporită și valoare nutritivă scăzută, fapt ce determină dezvoltarea dezechilibrelor nutriționale [4]. Consumatorii și autoritățile de sănătate publică sunt interesați de reducerea și prevenirea maladiilor cronice, de promovarea unui stil de viață sănătos pe termen lung, fapt ce accentuează rolul suplinirii alimentației cu macro- și micronutrienți [3]. Scopul. Studierea particularităților consumului suplimentelor alimentare. Materiale și metode. Evaluarea a peste 93 de publicații științifice prin metode de analiză și interpretare (Google academic, MEDLINE, PubMed). Rezultate. Conform datelor furnizate de Euromonitor International s-a confirmat, că datorită pandemiei de COVID-19, a fost accentuată importanța sănătății și imunității în rândul populației. Drept urmare, piața suplimentelor alimentare a înregistrat o creștere anuală de 5,2% în 2020, comparativ cu o creștere de 3,5% în 2019. În baza analizei bibliografice evaluate s-a constatat, că cele mai relevante motive care determină populația să administreze suplimente alimentare sunt îmbunătățirea (45% din publicațiile evaluate) și menținerea (33% din surse) sănătății generale. Printre alte motive au fost remarcate: sănătatea oaselor (25%), suplinirea deficiențelor nutriționale (22%), creșterea imunității (15%), sănătatea inimii (15%), prevenirea artritei (11%), între 3-5% sunt pentru capacitățile cognitive, sistemul digestiv și aspectul pielii, părului și al unghiilor.[1] S-a constatat, că cu 25,59% mai multe femei utilizează zilnic suplimentele alimentare, comparativ cu bărbații [3]. Persoanele care practică sportul și duc un mod de viață sănătos sunt mai predispuse la utilizarea suplimentelor alimentare (59%), decât cei care nu practică activitatea fizică (43%) [1]. Concluzii. Rezultatele obținute în urma evaluării publicațiilor selectate demonstrează, că consumul de suplimente alimentare este în continuă creștere, principalul motiv fiind menținerea sănătății generale a organismului și suplinirea deficienților cu caracter individual. Utilizarea suplimentelor alimentare este influențată de nivelul socio-cultural, gradul de educație, condițiile de trai, vârstă, sex, maladiile preexistente.

Cuvinte-cheie
suplimente alimentare, consum