Acidul rozmarinic: extracție, bioactivitate și apliații practice
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
648 16
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-16 13:31
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
547:577.13L582.866 (1)
Chimie organică (486)
Bazele materiale ale vieții. Biochimie. Biologie moleculară. Biofizică (668)
SM ISO690:2012
BÎRCA, Natalia, ORGAN, Adina, COTELEA, Tamara, BARBĂ, Alic, KULCIŢKI, Veaceslav. Acidul rozmarinic: extracție, bioactivitate și apliații practice. In: Patrimoniul cultural de ieri – implicaţii în dezvoltarea societăţii durabile de mâine, Ed. 7, 9-10 februarie 2023, Chişinău. Iași – Chișinău-Lviv: 2023, Ediția 7, pp. 181-182. ISSN 2558 – 894X.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Patrimoniul cultural de ieri – implicaţii în dezvoltarea societăţii durabile de mâine
Ediția 7, 2023
Conferința "Yesterday’s cultural heritage – contribution to the development of tomorrow’s sustainable society"
7, Chişinău, Moldova, 9-10 februarie 2023

Acidul rozmarinic: extracție, bioactivitate și apliații practice

Rosmarinic acid: extraction, bioactivity and practical applications

CZU: 547:577.13L582.866

Pag. 181-182

Bîrca Natalia1, Organ Adina2, Cotelea Tamara2, Barbă Alic1, Kulciţki Veaceslav1
 
1 Institutul de Chimie, USM,
2 Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 14 aprilie 2023


Rezumat

Acidul rozmarinic este un compus polifenolic, ester al acidului cafeic, ce se găsește din abundență în speciile familiei Lamiaceae a cărei reprezentanți sunt rozmarinul (Rosmarinus officinalis L), din care a fost izolat pentru prima dată (Scarpati și Oriente, 1958), salvia (Salvia officinalis L), busuiocul (Ocimumtenui florum L), melisa (Melissaofficinalis L) și multe altele. Interesul sporit față de acidul rosmarinic este datorat numeroaselor proprietăți bioactive, printre care putem evidenția activitatea antioxidantă, antibacteriană, antiinflamatoare, precum și eficacitate protectoare asupra rinichilor, ficatului și sistemului cardiovascular. Lucrarea de față prezintă rezultatele noastre recente care au condus la elaborarea unei metode de obținere a unui extract îmbogățit în acid rozmarinic din deșeurile de producere a uleiului esențial de levănțică (Lavandula angustifolia L). Identificarea și dozarea cantitativă a acestuia a fost realizată în baza unei mostre de acid rozmarinic, izolată din frunze uscate de melisă, utilizând metoda de Rezonanță Magnetică Nucleară Cantitativă (q-RMN). Avantajul acestei metode constă în precizia înaltă cu care se pot identifica compuși în stare pură, cât și în amestecuri atât calitativ cât și cantitativ. Mai mult de atât la analiza amplă a datelor din literatura de specialitate s-au identificat puține studii care ar determina concentrațiile acidului rozmarinic în surse naturale prin metoda spectroscopică q-RMN.