Un mormânt din epoca hunică, descoperit la Costești
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
395 5
Ultima descărcare din IBN:
2023-05-26 12:46
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
904˝03/04˝:902.2(478-22) (1)
ȘTIINȚĂ ȘI CUNOȘTINȚE. ORGANIZARE. ȘTIINȚA CALCULATOARELOR. INFORMARE. DOCUMENTARE. BIBLIOLOGIE. INSTITUȚII. PUBLICAȚII (10548)
Arheologie (940)
SM ISO690:2012
VORNIC, Vlad, MATVEEV, Sergiu. Un mormânt din epoca hunică, descoperit la Costești. In: Sesiunea ştiinţifică a departamentului Istoria românilor, universală şi arheologie: In memoriam Ion Niculiţă, 27 mai 2022, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Centrul Editorial-Poligrafic al USM, 2022, Ediția VIII, p. 39. ISBN 978-9975-159-41-8.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Sesiunea ştiinţifică a departamentului Istoria românilor, universală şi arheologie
Ediția VIII, 2022
Sesiunea "Sesiunea ştiinţifică a departamentului Istoria românilor, universală şi arheologie"
Chișinău, Moldova, 27 mai 2022

Un mormânt din epoca hunică, descoperit la Costești

CZU: 904˝03/04˝:902.2(478-22)

Pag. 39-39

Vornic Vlad1, Matveev Sergiu2
 
1 Agenţia Naţională Arheologica a Moldovei,
2 Universitatea de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 1 iunie 2022


Rezumat

Pe lângă diferite complexe funerare medievale, atribuite orașului Hoardei de Aur din sec. XIV, în anul 2019, la Costești (r-nul Ialoveni), a fost descoperit și un mormânt de inhumaţie, datat în perioada de început a epocii marilor migraţii. Mormântul, marcat cu nr. 22, se afla în partea superioară a versantului nordic al văii râului Botna, la mică distanţă de cuptorul de ars piatra de var, cercetat în 2016, lângă malul vestic al fostei lutării, afectat puternic de eroziune. Mormântul avea groapa de formă aproximativ rectangulară, cu dimensiunile de 65×200 cm, orientată pe direcţia nord – sud și adâncimea de 60-65 cm de la nivelul actual de călcare a solului. Scheletul, aparţinând unui individ matur, era depus pe spate, cu picioarele și mâinile întinse, având palmele așezate pe oasele bazinului. S-a putut observa că femurul stâng fusese fracturat în timpul vieţii, având o formă mai arcuită și fiind mai îngroșat în locul fracturii. Deasupra scheletului, dar și dedesubt, mai ales în zona bazinului, au fost semnalate resturi de materiale organice de culoare cafenie. Drept inventar, în partea inferioară a abdomenului și a bazinului scheletului au fost găsite două piese ornamentale mici, din foiţă de aur, încrustate cu granate roșii. Piesele, dintre care una prezenta la exterior multă rugină, se aflau peste resturile unui cuţit mic de fier, puternic corodate. Un alt cuţit sau pumnal, prost conservat, cu urme de lemn de la teacă (?), a fost descoperit în partea stângă a bazinului și a femurului stâng. Sub oasele bazinului au mai fost găsite un ciob de vas, lucrat cu mâna din pastă grosieră, și resturi mici de la un obiect inform de fier. Pe baza pieselor ornamentale de aur, încrustate cu pietre preţioase, mormântul respectiv se datează în epoca hunică, mai degrabă la sfârșitul secolului IV și la începutul veacului următor. Menţionăm, în context, că mai multe aplici de aur, încrustate cu granate roșii, au fost descoperite în faimosul mormânt princiar din epoca hunică de la Concești.