Particularitățile garantării drepturilor participanților la procesul contravențional și erorile admise de agentul constatator în cadrul procedurii contravenționale de examinare a accidentului rutier
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
373 10
Ultima descărcare din IBN:
2024-05-11 19:30
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
343.346+342.9 (1)
Infracțiuni împotriva statului (1074)
Drept administrativ (1235)
SM ISO690:2012
CREŢU, Andrian. Particularitățile garantării drepturilor participanților la procesul contravențional și erorile admise de agentul constatator în cadrul procedurii contravenționale de examinare a accidentului rutier. In: Protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în procesul asigurării ordinii şi securităţii publice , Ed. Ediția I-a, 9 decembrie 2021, Chişinău. Chişinău: Departamentul Editorial-Poligrafic al Academiei „Ştefan cel Mare” al MAI, 2021, Ediția I-a, pp. 374-380.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în procesul asigurării ordinii şi securităţii publice
Ediția I-a, 2021
Conferința "Protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în procesul asigurării ordinii şi securităţii publice "
Ediția I-a, Chişinău, Moldova, 9 decembrie 2021

Particularitățile garantării drepturilor participanților la procesul contravențional și erorile admise de agentul constatator în cadrul procedurii contravenționale de examinare a accidentului rutier

CZU: 343.346+342.9

Pag. 374-380

Creţu Andrian
 
Academia „Ştefan cel Mare“ a MAI al Republicii Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 8 aprilie 2022


Rezumat

Deși Codul contravențional este pus în aplicare pentru o perioadă ce depășește 12 ani, dar și până la momentul de față ne întâlnim cu o multitudine de probleme care vizează tălmăcirea și aplicare a normelor procesualcontravenționale. Aceasta se datorează faptului că în ce privește contravențiile, practica este caracterizată de o tendință de simplificare a acțiunilor de documentare, iar pe de altă parte, aceasta este o urmare a percepției greșite a procedurii contravenționale ca fiind una administrativă. Urmarea la aceste percepții greșite este că contravenția, care este o faptă cu consecințe dăunătoare mai neînsemnate decât infracțiunea, dar care rămâne a fi totuși o faptă penală, este percepută drept faptă ce poate fi examinată într-un mod mai simplist. De multe ori aceasta dăunează calității actului de justiție, dar și încalcă drepturile victimei.

Although the Code contravention is implemented for a period exceeding 12 years, but until now we see a multitude of issues aimed at the signing and application of procedural-contravention rules. This is due to the fact that in terms of contraventions, the practice is characterized by a tendency to simplify documentation actions, and on the other hand it is a result of the misconception of the contravention procedure as an administrative one. Following these misconceptions is that the contravention, which is a deed with consequences less harmful than the offense, but which remains a criminal act, is perceived as a deed that can be examined in a simpler way. It often harms the quality of the act of justice, but also violates the victim’s rights.

Cuvinte-cheie
proces contravenţional, accident rutier, drepturile omului,

contravention process, road accident, human rights